Boek over beeldhouwer Henri Lenaerts

In 2023 viert de Cultuurraad van Meise de honderdste geboortedag van Henri Lenaerts. Lenaerts was een kunstenaar die bekend werd omwille van zijn expressieve beelden.

De Cultuurraad organiseert dit jaar verschillende activiteiten om hem te herdenken en brengt ook een boek uit over zijn leven en werk. Henri Lenaerts werd geboren in Molenbeek, maar was voor een grote periode inwoner van Meise. Hij startte er een atelier op samen met beeldhouwer Rik Poot. Meise bezit sinds de jaren ’80 een flink aantal beelden van Henri Lenaerts. Eén van zijn bekendste werken onder de Meisenaren is “De Vruchtbaarheid” dat jaren zijn plaatsje had aan de Meise-dorp ingang van de Plantentuin.

In mei vond een receptie, boekpresentatie, een korte begeleide wandeling en een minitentoonstelling i.s.m. Berla erfgoedkring plaats in Meise. Toen de kunstenaar 80 werd, gaf de gemeente ook al een korte autobiografie uit. Deze werd uit het Frans vertaald door Guido de Henau.

Voor zijn honderdste geboortedag zat een werkgroep uit de Cultuurraad samen om een boek te maken over het leven en werk van Henri Lenaerts. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met beelden uit zijn verschillende collecties.

“We zijn heel fier om een mooi aantal van Henri Lenaerts zijn werken in ons bezit te hebben”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA). “Mensen kunnen ze bewonderen tijdens een wandeling in de Plantentuin en in het centrum van Meise. Doorheen het jaar staan we nog een aantal keren stil bij deze indrukwekkende kunstenaar van bij ons.” Het boek wordt in het najaar uitgegeven in beperkte oplage. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met de dienst Cultuur: cultuur@meise.be, 02 892 20 82.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise