Gordel trekt dit jaar naar Plantentuin Meise

Op zondag 4 september toont de Vlaamse Rand weer z’n groene troeven. Tijdens de Gordel 2022 zullen deelnemers zoals vanouds naar hartenlust kunnen fietsen en wandelen, dit jaar vanuit het Gordeltrefpunt in het Provinciedomein van Huizingen en Plantentuin Meise.

De Gordel toont jaarlijks de mooiste troeven van de Vlaamse Rand. Zo staat dit jaar Plantentuin Meise, die dit jaar 225 jaar bestaat, centraal als focuspunt. Op zondag 4 september zal de Plantentuin uitzonderlijk gratis toegankelijk zijn en zullen er kleinschalige optredens verspreid over de site plaatsvinden.

Naar goede gewoonte biedt De Gordel gratis fiets- en wandeltochten aan, waaronder de 100 km door de Rand. Wie eerder op zoek is naar een unieke fietstocht kan aansluiten bij een peloton dat vanuit Plantentuin Meise de Vlaamse Rand met een rit van 125 km verkent. De Gordel heeft elk jaar ook steeds iets verrassend nieuw op het programma staan. Vorig jaar konden gravelaars hun hart ophalen, dit jaar staat het veldrijden centraal. De allereerste Gordelcross in het Provinciedomein van Huizingen is niet alleen de ideale gelegenheid om enkele (ex-)profs aan het werk te zien tijdens een demowedstrijd, maar biedt ook de mogelijkheid om te ontdekken wat crossen nu eigenlijk precies is.

“We zijn heel blij met de Gordel opnieuw een prachtig stukje Vlaamse Rand in de kijker te kunnen zetten”, zegt Jo Van Vaerenbergh, Algemeen Directeur van vzw ‘de Rand’. “De plantentuin breidde de voorbije jaren zijn publieksgerichte werking en familieaanbod enorm uit. De unieke 92 hectare grote oase van rust met 20.000 verschillende plantensoorten van over heel de wereld, de serres en historische gebouwen en de kunstcollectie in open lucht vormen een uniek kader voor de wandel- en fietsroutes in en om het domein. Ook de pelotons starten hun tocht van 125 km rond de groene Rand vanuit de Plantentuin.”

Net als in 2020 en 2021 wil de Gordel ook dit jaar het groene karakter van de Vlaamse Rand verder versterken. Zo zullen er in ruil voor de sportieve deelnames opnieuw bomen geplant worden. “De Gordelbomen symboliseren mee onze offensieve aanpak voor een groenere Vlaamse Rand. Na twee succesvolle edities staat de teller op 22.500 Gordelbomen. De komende jaren gaan we voor 100.000 extra bomen in de Vlaamse Rand”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. Wie dit jaar mee gordelt, kan zijn of haar boom opnieuw in de Vlaamse Rand planten of aan één van de deelnemende projecten schenken.

Deelnemen kan gratis (behalve voor de pelotons), maar registratie vooraf is wel nodig. Dat kan vanaf nu online op www.degordel.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise