Solidariteit voor Oekraïne is groot: al verschillende vluchtelingen opgevangen bij inwoners

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd. Ook in Meise werd er al veel solidariteit getoond. De eerste Oekraïners zijn dit weekend toegekomen en konden terecht bij warme inwoners.

“Het is moeilijk in te schatten hoe lang deze noodopvang zal duren. Het is de bedoeling mensen in eerste instantie op te vangen en nadien toe te leiden naar de reguliere huizenmarkt of andere opvanginitiatieven”, meldt schepen van Sociaal Beleid Ann Van den Broeck (N-VA).

De sociale dienst van lokaal bestuur Meise coördineert sinds vorige week dinsdag de oproepen van vele Meisenaren die opvang willen voorzien. Verder zal de gemeente mee ondersteuning bieden in het verzamelen van het nodige materiaal door het uitsturen van een duidelijke benodigdhedenlijst.

Ook de vrijwilligersgroep MeiseSchenkt helpt mee. Ook de gemeente voorziet locaties om Oekraïners op te vangen. Ze heeft drie locaties beschikbaar, waarvan één direct operationeel is en de twee andere locaties binnenkort ook. Over de beleidsniveaus heen wordt er een sterke ondersteuning voorzien om de begeleiding van Oekraïners in goede banen te leiden. “De centrale diensten registreren ook in het weekend vluchtende Oekraïners en verwijzen door naar de lokale besturen”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA). “Zowel onze sociale dienst als bestuursleden zijn dan ook in het weekend beschikbaar voor eventuele contacten met Fedasil om vluchtende Oekraïners op te vangen.”

“Voor de opvang van de kinderen in de scholen zal er met de verschillende directies worden bekeken wat de mogelijkheden zijn”, zegt schepen van Onderwijs Jorn Lathouwers.

Via het formulier op www.meise.be/oekraine kan ook jij je kandidaat stellen voor noodopvang. Laat de sociale dienst weten hoeveel plaats er beschikbaar is en voor hoe lang. Ideaal zijn woningen die leeg staan en voor een langere tijd beschikbaar zijn.

De gemeente is ook op zoek naar tolken. Kan jij hierbij helpen? Laat het weten via socialedienst@meise.be.

Foto: VVSG

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise