Expo ‘Schatten op glas’ biedt unieke blik op het verleden van de Plantentuin

In Plantentuin Meise start dit weekend de expo ‘Schatten op glas. Terug naar onze Brusselse wortels’. Daarin wordt een stukje uit de rijke geschiedenis van de Plantentuin, die dit jaar 225 jaar bestaat, belicht.

Via een selectie oude glasnegatieven – die met veel liefde werden geretoucheerd en afgedrukt – krijgt de bezoeker een unieke blik in het verleden van onze botanische tuin. Van het ontstaan in Brussel tot de verhuizing naar het domein in Meise. De tentoonstelling loopt van 12 maart tot 13 november.

Enkele jaren geleden dook een collectie van ongeveer 2000 glasplaatnegatieven op, die bijna een eeuw lang vergeten waren. Ze geven een uitzonderlijk beeld van de Plantentuin in Brussel en omvatten de periode van het einde van de negentiende eeuw tot de jaren 1930. Het is een van de schatten van onze bibliotheek. Het bibliotheekteam besteedde dan ook veel zorg aan het inventariseren, schoonmaken, reviseren en inscannen van deze collectie.

Naar aanleiding van de 225ste verjaardag van de Plantentuin in 2022, zijn de afgedrukte beelden te bewonderen vanaf 12 maart in het Kasteel van Bouchout. De expo ‘Schatten op glas’ – want dat zijn het letterlijk – geeft een kijk op het Brusselse verleden van de Plantentuin. Van het ontstaan als recreatieplek voor de Brusselse elite, over plantkunde in de 19de eeuw tot de noodzakelijke verhuizing naar het domein in Meise. Maar ook van de mensen achter de collecties en het samengaan van schoonheid en wetenschap in een indrukwekkende botanische tuin.

De toegang is inbegrepen in het dagticket voor de Plantentuin.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise