Protest groeit tegen herinrichtingsplannen centrum: “Bestuur moet megalomane plannen stoppen”

Het Burgerplatform Bruisend Grimbergen is van mening dat de plannen van het bestuur voor de herinrichting van het centrum het historisch kader en de leefbaarheid van Grimbergen-dorp op onherstelbare wijze zullen beschadigen. Het gaat om de centralisatie van de gemeentediensten en de bouw van een ondergrondse parking met inbegrip van een ondergrondse supermarkt.

Het Burgerplatform vindt het een draak van een project ‘waarvan het uitgangspunt totaal verkeerd is’. “We zijn van mening dat het OCMW en de bibliotheek beter in Strombeek blijft”, zegt woordvoerster Elke D’haeseleer. “De noden zijn daar het hoogst. Er is reeds een cultureel centrum, waar een bibliotheek naadloos bij aansluit. Bovendien werden er al enorme kosten gedaan om in Strombeek een nieuw sociaal en cultureel huis te bouwen. Dit zou de uitstraling van Strombeek erg ten goede komen. De gemeente had al gronden verworven in de Soensstraat tegenover het CC Strombeek om er een nieuwe bibliotheek en OCMW te bouwen. Waarom werd dit project niet gerealiseerd? We geloven niet dat een gebouw met dezelfde functie en oppervlakte in Grimbergen-dorp minder zal kosten.”

Het platform merkt op dat Grimbergen nu al onder een zware verkeerslast kreunt. “We vrezen dat de bezoekers van de bibliotheek, het OCMW, de vrachtwagens van de leveranciers van het grootwarenhuis en de winkelende klanten voor een quasi permanent verkeersinfarct zullen zorgen in de straten van Grimbergen-centrum. De leefbaarheid zal er sterk op achteruitgaan en het lieflijke historische kader van onze gemeente zal voor altijd verloren zijn. Daar waar overal elders in Vlaanderen en ver daarbuiten geopteerd wordt om parkings te voorzien aan de rand van het dorp is het een onlogische en onverantwoorde beslissing van de coalitie om een grote ondergrondse parking en een grootwarenhuis in onze historische dorpskern in te plannen. We vrezen niet alleen voor de leefbaarheid van ons dorp, voor de luchtpollutie, voor de geluidshinder en voor trillingen en beschadigingen van onze woningen door het sterk toegenomen verkeer.”

D’haeseleer heeft het ook niet begrepen op de ‘Jumbo’-supermarkt die er in de parking zou komen met een oppervlakte van maar liefst 1200 m2. “Dit is absoluut geen buurtwinkeltje dat bedoeld is voor de mensen die onder de kerktoren wonen, neen, het is een grootwarenhuis dat mensen van ver buiten Grimbergen-dorp zal aantrekken. Het staat als een paal boven water dat deze winkel veel auto- en vrachtwagenellende naar onze dorpskern zal brengen. Daarnaast zullen de weinige zelfstandige winkels die in Grimbergen dorp nog overblijven en de marktkramers weggeconcurreerd worden. We vragen dat het bestuur met deze megalome plannen stopt.”

Volgens burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD) zullen alle bezwaren onderzocht worden en zal het college er zich vervolgens over buigen. Daarna zal er gereageerd worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise