Bestuur wil met 14 bewakingscamera’s veiligheid en leefbaarheid verhogen

De gemeenteraad heeft een positief advies gegeven voor de plaatsing en het gebruik van 14 vaste en mobiele bewakingscamera’s in Meise. Het gemeentebestuur wil met deze camera’s en door verschillende preventieve maatregelen in samenwerking met de politie de veiligheid en leefbaarheid in Meise verhogen.

Op verschillende plaatsen in Meise zijn vaste camera‚Äôs geplaatst: drie camera’s op het Gemeenteplein in Wolvertem; √©√©n in de inkomhal van de Sportschuur in Wolvertem; drie aan de bibliotheek Meise en vijf aan de Sporthal en De Muze in Meise-centrum. Daarnaast werd ook positief advies gegeven voor de plaatsing en het gebruik van twee mobiele bewakingscamera’s. Deze kunnen afhankelijk van de noden ingezet worden op verschillende locaties.

De vaste camera‚Äôs komen op zogenaamde ‚Äėhotspots‚Äô: plaatsen waar de laatste jaren bleek dat extra bewaking nodig is. De doel van de camera‚Äôs is in de eerste plaats om overlast te voorkomen en om zo nodig bewijzen van misdrijven te verzamelen. De zones onder cameratoezicht krijgen de nodige signalisatie. Deze wordt √©√©n van volgende dagen geplaatst. Vanaf dan worden de camera‚Äôs in werking gesteld.

Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA): ‚ÄúCameratoezicht moet bijdragen tot de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente. De camera‚Äôs kunnen informatie aan de politie geven om bepaalde vormen van overlast op te sporen, om de pakkans van de daders van misdrijven te verhogen en de verstoorders van de openbare orde op te sporen, te identificeren en te vervolgen.‚ÄĚ

Meise zet ook in op preventieve maatregelen. In 2021 werd de dienst handhaving opgericht en er zijn nu twee gemeenschapswachten op pad in Meise. Als gemeente werken we ook heel nauw samen met de politie. Met de camera’s worden de ingezette preventieve gemeentelijke maatregelen in combinatie met politietoezicht geoptimaliseerd.

Vanuit de politiepost kunnen de camerabeelden rechtstreeks geconsulteerd worden. Dit maakt een snelle reactie bij het verstoren van de openbare orde mogelijk. Het bekijken van de beelden in real time is uitsluitend toegestaan door of onder toezicht van de politiediensten zodat de bevoegde diensten onmiddellijk kunnen ingrijpen bij misdrijf, schade, overlast of verstoring van de openbare orde. Vaststellingen met de camera’s kunnen leiden tot het opmaken van een proces-verbaal voor een gemeentelijke administratieve sanctie. De beelden kunnen ook bekeken worden door de gemachtigd opzichters. Zij hebben een discretieplicht over de persoonsgegevens die de beelden opleveren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise