Meise krijgt nieuw schepencollege: N-VA gaat in zee met LB+; Gerda Van den Brande blijft burgemeester

Meise krijgt een nieuw gemeentebestuur. Zowel N-VA, LB+ en de twee onafhankelijken dienden samen een constructieve motie van wantrouwen in. Gerda Van den Brande zal in de toekomst worden bijgestaan door twee schepenen van N-VA en drie schepenen van LB+. “Beide fracties hebben mekaar gevonden op verschillende inhoudelijke dossiers”, aldus de burgemeester. Hierdoor belanden Samen Anders en Pro in de oppositie.

“Hoewel er de afgelopen jaren hard gewerkt is, liet een vlotte samenwerking binnen de huidige coalitie te wensen over”, zo laten de indieners van de motie weten. “Uiteenlopende visies in bepaalde dossiers, eigengereid handelen, het achterhouden van informatie en de omgang van bepaalde schepenen met het personeel zorgden voor spanningen binnen de meerderheid. Die wrevel en een onderling gebrek aan vertrouwen stonden een verdere vlotte samenwerking in de weg en dat vertrouwen is nu net de basis voor een goed bestuur.”

Voor N-VA was vooral het dossier Tussenveld de druppel die de emmer deed overlopen. “In een coalitie is vertrouwen in elkaar een essentieel gegeven. Dit vertrouwen smolt weg als sneeuw voor de zon. Verder doen was gewoon niet meer realistisch.” zegt burgemeester Van den Brande.

Tom Heyvaert (LB+) kijkt met enthousiasme uit naar deze nieuwe coalitie en de samenwerking met N-VA onder leiding van burgemeester Gerda Van den Brande. “LB+ en N-VA hebben constructieve gesprekken gevoerd en al snel is gebleken dat we op dezelfde golflengte zitten.”

Voorzitters Tomas Van Beersel (LB+) en Jorn Lathouwers (Open Vld) zijn blij dat hun fractie kan meewerken aan het bestuur met een jonge ploeg. “Naar aanleiding van de verkiezingen beloofden we om te vernieuwen en we laten nu zien dat dit geen loze beloftes waren.” LB+ is de lijst waarmee Open Vld met onafhankelijke kandidaten naar de kiezer trok in 2018.

Gerda Van den Brande blijft burgemeester. Ook schepen Jonathan De Valck blijft aan boord. Beiden behouden dezelfde bevoegdheden. Ann Van den Broeck komt nieuw in het schepencollege voor N-VA. Voor LB+ worden Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers (Open Vld) en Ruben Algaba schepen en begin 2022 neemt Virginie De Klippel (Open Vld) de taak van gemeenteraadsvoorzitter op zich.

Ook de twee onafhankelijken sluiten zich aan bij de nieuwe meerderheid. Zo komt er een stabiele meerderheid met 16 van de 25 zetels. Een aantal inhoudelijke lijnen worden bijgestuurd, zoals onder meer het dossier Tussenveld.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise