Op het Atheneum in Vilvoorde is de driedaagse vaccinatiecampagne in de secundaire scholen van start gegaan. Het is de eerste school in Vlaams-Brabant waar jongeren tussen de 12 en 17 jaar een vaccin kunnen krijgen. Later deze week volgen ook de andere secundaire scholen in Vilvoorde en Machelen. Een goeie 40 leerlingen kwamen alvast langs voor een prikje. “Daarmee bereiken we naar schatting 15% van onze niet-gevaccineerde leerlingen. Dat is toch al mooi”, zegt directeur Ward Brouwers.
In Vilvoorde en Machelen ligt de vaccinatiegraad bij 12 tot 17 jaar laag. Minder dan de helft van hen kreeg een eerste prik. Bij hun leeftijdsgenoten in de rest van Vlaanderen ligt dat cijfer op 80 procent.
Op het Atheneum hebben ze zelf geen idee van de vaccinatiegraad van hun leerlingen. “De overgrote meerderheid van onze leerlingen komt uit Vilvoorde”, zegt directeur Ward Brouwers. “Dus ik denk dat we kunnen zeggen dat we op of rond dat gemiddelde zitten voor onze school, in casu dus dat de helft van onze leerlingen gevaccineerd is. Wij waren alleszins meteen voorstander om mee te stappen in dit initiatief. De vaccinatiegraad blijft een referentie om maatregelen op te leggen of op te heffen. Los van de medische voordelen van een vaccin blijft het ook de goedkoopste manier. Een PCR-test kost algauw 50 euro. Als je dat op regelmatige basis moet doen…”
De redenen voor de leerlingen die zich nog niet lieten vaccineren zijn uiteenlopend “De taalbarrière zorgt ervoor dat veel informatie niet bij de mensen geraakt omdat ze ook de Belgische media niet volgen. Ook geloofsovertuigingen spelen een rol. Je kan proberen de dialoog aan te gaan maar overtuigingen daar moet je respect voor hebben. Uiteraard zijn er ook veel cowboyverhalen die de ronde doet maar die op geen medische grond gestoeld zijn. Niet onbelangrijk is ook dat veel van onze leerlingen een hele zomervakantie niet in België geweest zijn. De vaccinatiecampagne is maar deze zomer begonnen voor die leeftijdscategorie. Dat inhaalmoment moet er komen. Hiermee nemen we een drempel weg want er wordt niet verwacht dat ze op zichzelf naar een andere locatie gaan.”
De school telt 650 leerlingen. “Als je er vanuit gaat dat een goede 50 procent al gevaccineerd is, dan schieten er nog een goede 300 over op onze school. Er zijn een 40-tal leerlingen waar we zeker van zijn dat ze zich gingen laten vaccineren. Misschien dat er nog enkelingen bijkomen. Dan is dat een 15% van diegene die nog niet gevaccineerd zijn die vandaag een spuitje krijgen. Dat is toch al mooi.”
Vaccinatieverantwoordelijke Mattias Kempeneers zag dat alles vlot verliep op de eerste stop van het mobiele centrum. “Het loopt heel vlot. Het is verbazend hoe makkelijk je een vaccinatiecentrum ‘light’ kan verhuizen naar een school en toch op een veilige manier kunt werken. We hebben al een redelijk aantal leerlingen ingeschreven maar het mag nog altijd wat meer zijn. “
De gevaccineerde leerlingen leken opgelucht. “Het was spannend maar het is voorbij”, lacht Elza (12). “Ik had nog geen vaccin gekregen omdat ik op vakantie was toen de uitnodiging kwam. Toen ik hoorde dat je het ook op school kon laten doen wou ik het liever op die manier. Dan moest ik ook nergens speciaal naartoe. Ik vind het belangrijk om mijn familie te beschermen omdat er veel van hen besmet zijn geraakt en dat zag er niet goed uit.”
“Het doet geen pijn, het pikt gewoon een beetje”, zegt Simone. “Waarom ik mij toch liet vaccineren? Omdat ik wil dat de wereld coronavrij is en ook om mijn familie te beschermen. En ik hoop dat anderen ons voorbeeld gaan volgen. Maar het is belangrijk om nog steeds een mondmasker te dragen want je kan nog steeds besmet raken zelfs al ben je gevaccineerd.”