Bordjes Eddy Merckx-fietsroute plots verdwenen: “Onbegrijpelijk, dit gaf extra uitstraling aan onze gemeente”

In Meise is de klassieke Eddy Merckx-fietsroute met zeshoekige bewegwijzering definitief afgevoerd. De bordjes werden weggenomen en de route is nu opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk. Tot verbazing en ook ontzetting van Miel De Boeck, die destijds de route mee uitstippelde.

De fietsroute bestaat ruim 20 jaar en werd mee opgericht door De Boeck, die destijds secretaris van wielertoeristenclub de Eddy Merckxvrienden was. Hij is niet te spreken over het weghalen van de bordjes met de iconische wielernaam. “Ik heb toen ik het vernam meteen een mail gestuurd naar gedeputeerde van Toerisme Tom Dehaene want ik begrijp niet waarom dit moest gebeuren.

Blijkbaar wist men bij de gemeente ook van niks. Nu gaat die route opeens op in een ‘anonieme’ fietsknooppuntenroute. De naam ‘Eddy Merckx-route’ gaf tenminste nog wat extra uitstraling. Wij zijn fier dat Eddy Merckx bij ons in onze gemeente woont. Hij is hier ereburger en we hebben ook een monument voor hem opgericht. En nu gaat men dat daar opeens wegnemen. Ik vind dat niet kunnen. Ik was onlangs in Herentals. Daar hebben we de Rik Van Looy-route gereden. Ik zie niet goed in waarom hier dan de ‘Eddy Merckx-route’ zou moeten verdwijnen.”

De route is intussen ruim 20 jaar oud. “Ik was destijds secretaris van WTC Eddy Merckxvrienden. Vanuit de provincie had men aan ons gevraagd om een route uit te stippelen gericht op toeristen. Dus niet om hard te fietsen maar gericht op families. We hebben met iemand van de provincie en de gemeentelijke sportfunctionaris die toer een paar keer gedaan en helemaal op papier gezet. De inhuldiging in 2000 was een hele bedoening. Eddy Merckx was er zelf uiteraard bij maar ook toenmalig minister Johans Sauwens, Paul Van Himst en het voltallige gemeentebestuur. En nu moet dat opeens verdwijnen…”

De route passeert onder meer langs de woning van Merckx zelf in Sint-Brixius-Rode. Ze werd in 2015 geleden nog verlegd om ook langs het gloednieuwe monument van de wielerlegende aan het administratief centrum te lopen.

Het is blijkbaar een tendens dat de thematische routes stilaan worden opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk.

De route in kwestie is licht gewijzigd maar behoudt ongeveer dezelfde afstand. Ze volgt nu de volgende knooppunten: 60-37-56-54-57-58-69-70-26-27-36-40-37-60 en is 41,3 km lang. Ze blijft langs de woning van Merckx en langs langs zijn monument lopen. Vertrekplaats is knooppunt 60 aan de Sportschuur in Wolvertem.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!