Cohousingproject in historische pachthoeve: “Park Drie Fonteinen krijgt er troef bij”

Er komt een duurzaam cohousingproject in de historische pachthoeve van park Drie Fonteinen. Het stadsbestuur gaat voor de realisatie een langetermijnovereenkomst aan met projectontwikkelaar Heem. Er werd een erfpachtformule uitgewerkt waarbij de stad eigenaar blijft maar de erfpachtnemer het volle genot heeft gedurende 99 jaar. Heem zal de pachthoeve restaureren en omvormen tot een cohousingproject van ongeveer 13 woningen.

De Pachthoeve is een bouwkundig erfgoed in een beschermd landschap van 50 ha, is 2.250 m2 groot en bestaat uit een koetshuis met stallen en een neerhoeve met jachtpaviljoen.

Begin 2020 startte Vilvoorde een zoektocht naar een nieuwe bestemming. De stad wenst een duurzame economische invulling voor de historische ^pachthoeve die een meerwaarde biedt voor de omgeving. Op deze manier wil men leegstand en verkrotting tegengaan. “Door een nieuwe toekomst te geven aan de Pachthoeve krijgt het park Drie Fonteinen er een reële troef bij”, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). “Door de voorziene investeringen in de gebouwen wordt het patrimonium in ere hersteld. Tegelijk wordt met het cohousingproject nieuwe aantrekkelijke woonruimte gecreëerd waarbij er bijzonder aandacht is voor duurzaamheid en energiezuinigheid. Dit initiatief past ook naadloos in het voornemen van de stad om meer in te zetten op vernieuwende woonvormen.”

Het stadsbestuur gaat voor de realisatie van dit project een langetermijnovereenkomst aan met Heem, een jonge projectontwikkelaar met ervaring in cohousingprojecten op unieke locaties. Er werd een erfpachtformule uitgewerkt waarbij de stad eigenaar blijft maar de erfpachtnemer het volle genot heeft gedurende 99 jaar. Voor de moeilijke zoektocht deed Vilvoorde beroep op de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), die via de Vlaamse Erfgoedkluis heel wat expertise heeft rond de herontwikkeling van erfgoedsites. “38 geïnteresseerde partijen vroegen informatie aan en uiteindelijk dienden vier kandidaten een voorstel in.”

Heem zal de historische Pachthoeve restaureren en omvormen tot een cohousingproject van ongeveer 13 woningen. In het koetshuis komen polyvalente ruimtes die de toekomstige bewoners zelf kunnen invullen: een ontmoetingsruimte, een binnenzwembad, een sauna, een bibliotheek,… Hierbij worden zoveel mogelijk authentieke elementen behouden.

“De woningen zullen bijna energieneutraal zijn met duurzame energievoorzieningen”, aldus Joeri Bal, bestuurder bij Heem. “Vanaf het Jachtpaviljoen heb je zicht op de publieke speeltuin en op het groen. Het is de ideale locatie voor bijvoorbeeld een koffiehuis, een coworking ruimte en enkele gastenkamers. Deze zullen dan ook voor het brede publiek toegankelijk zijn.”

Heem heeft nu zes maanden de tijd om de nodige vergunningen aan te vragen. Daarna start de verkoop van de woningen, in de vorm van een erfpachtrecht voor 99 jaar.

Wie interesse heeft om te participeren in het cohousingproject van de Pachthoeve kan zich nu reeds aanmelden via www.heem.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise