Gevaarlijke oprit van A12 aan Plantentuin wordt (op proef) afgesloten

Het gemeentebestuur heeft beslist om de oprit van de A12 aan de Plantentuin bij wijze van proefproject af te sluiten ‘tot drie maanden na corona’.

De oprit aan de Plantentuin staat al langer bekend als gevaarlijk. Omwille van de korte oprit drukken automobilisten vaak het gaspedaal diep in, zodat ze vlot op de A12 kunnen invoegen. Tegelijk kruist een fietspad de oprit wat uiteraard voor gevaarlijke situaties zorgt als er iemand even niet oplet. Er gebeurden sinds 2015 zeven ongevallen in de omgeving. Half november was het opnieuw prijs. Een 17-jarige fietser werd op de oprit door een wagen gegrepen. De jongen was even kritiek maar is intussen aan de beterhand.

Het college heeft nu aan AWV laten weten dat het opteert voor een afsluiting. Vorig jaar zijn er verkeerstellingen gebeurd, ook voor corona”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande. Daaruit blijkt dat het moet mogelijk zijn. Het zal sowieso een beetje een aanpassing vragen van de mensen, een soort gewoontetraining. De verkeerslichten in het dorp van Wolvertem aan de oprit van de A12 zullen sowieso wel aangepast worden om de verkeersstromen beter te geleiden.”

Er komt wel eerst een testperiode die zal duren tot drie maanden na corona. Zo kan de impact van het afsluiten van de oprit ook na de coronamaatregelen geëvalueerd worden. Wanneer de oprit precies wordt afgesloten, is nog niet duidelijk maar het kan snel gaan.

“Als het echt niet lukt kunnen we nog beslissen om de oprit terug open te stellen. Dan is er nog een andere optie om de fietsweg een beetje te verleggen. Door een kromming te voorzien zouden de automobilisten de fietsers beter zien aankomen. Maar ook dat is niet ideaal omdat we vrezen dat wagens in dat geval onvoldoende snelheid zullen halen om veilig de A12 op te rijden.”

Sowieso zou er nog een nieuwe oprit komen in Wolvertem in het kader van de aanleg van de sneltram. Maar dat kan nog wel een hele poos duren. “We hebben ook gevraagd om dat proces te versnellen”, aldus nog Van den Brande.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise