Burgemeester Hans Bonte kruipt uit diep dal na coronabesmetting: “Het zijn zeer donkere feestdagen geweest”

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) is herstellende na zwaar ziek te zijn geweest door corona. Hij raakte een drietal weken geleden besmet en is pas nu stilaan wat aan de beterhand. “Ik heb twee weken in mijn bed gelegen met koorts. De eindejaarsperiode was zéér zéér donker…”

Bonte (58) zit al drie weken in quarantaine. “Het is ‘heavy’ geweest”, vertelt Bonte. “Mijn vrouw is Covid-positief geweest rond 20 december. Dat was naar aanleiding van het overlijden van haar moeder. Ze was met haar twee zussen gaan waken in het ziekenhuis in West-Vlaanderen. Alle drie de zussen moeten het daar opgeraapt hebben. Zij heeft mij vervolgens ook besmet.”

Stilaan kruipt Bonte uit een diep dal. “Het is onder controle maar ik slaap wel nog altijd 14 uur per dag. Ik ben er verschrikkelijk ziek van geweest. Twee weken lang heb ik koorts gehad, zowel overdag als ‘s nachts. Ik heb heel veel Dafalgan moeten nemen. Je kan het best vergelijken met een zwaar griepgevoel. Ik had overal spierpijn. Zelfs mijn haar – dat ik niet heb – deed pijn. Ook mijn geur- en smaakzin waren aangetast wat een zeer rare gewaarwording is. Pas nu komt het bij vlagen wat terug. Ik voelde mij ook gewoon heel slap. Nu kan ik stilaan terug eens buiten. Gewoon ‘rond den blok’ weliswaar. Het gaat dus stilaan de goed kant op. Het zuurstofsaturatieniveau in mijn bloed moet nog iets beter maar dat komt wel in orde.” Bonte is niet naar het ziekenhuis geweest. “Dat heb ik te allen prijze willen vermijden.”

De feestdagen verliepen echt wel in mineur ten huize Bonte. “Mijn schoonmoeder is is helaas overleden. Door de besmettingen konden mijn vrouw en haar zussen ook niet naar de begrafenis. Een ellendige situatie dus… Mijn vrouw is gelukkig niet zo ziek geweest als ik. Ze heeft alle symptomen gehad maar na een week was het ergste voorbij. De feestdagen zijn dus donker verlopen bij ons. Echt donker.”

Bonte bleef intussen als burgemeester alles vanop afstand wat opvolgen. “Het was uiteraard gelukkig juist een kalme periode. Ik ben mij nu al terug wat aan het inwerken. Volgende week zou ik opnieuw echt aan de slag moeten kunnen. Maar ik zal nog een paar weken nodig hebben om terug op krachten te komen. Dit kan blijkbaar zelfs een paar maanden in de kleren hangen.”

Intussen zit Bonte zich wel al flink te ergeren. “Met name over de onduidelijkheid omtrent de vaccinaties. Het is hallucinant. Op de eenvoudige vraag wanneer de Vilvoordse woonzorgcentra aan de beurt komen kan er mij op dit moment niemand antwoorden. Alsof er geen tabellen of schema’s gemaakt worden. Dat gaat over een paar honderd instellingen in Vlaanderen en dat weet men dus nog niet…”

Ook de op til zijnde uitvoeringsbesluiten die de lokale besturen verplicht om de quarantainemaatregelen te controleren via de politie zitten hem dwars. “Ik heb daar mijn allergrootste vragen bij. En of dit wel de rol is van een burgemeester en bij uitbreiding de politie. Dit betekent dat ik op basis van medische gegevens van mensen aan de politie moet vragen om die te gaan controleren. Daar is ten eerste een ongelooflijke bureaucratie voor nodig en het is ook gewoon moeilijk te controleren. Ik denk ook dat er andere prioriteiten zijn voor de politie. In de plaats had men wel al richtlijnen moeten geven waar lokale besturen wel hun verantwoordelijkheid kunnen in nemen. Dan denk ik aan informatiecampagnes rond het vaccineren want we zullen sommigen moeten overtuigen. Ook de vraag of er moeten test- en vaccinatiecentra voorzien worden zoals in andere landen stelt zich. Moeten wij CC Het Bolwerk terug inrichten? Maar daarover hoor je allemaal niks. Men zegt altijd dat het er wel aan komt maar hoe sneller je gaat, hoe meer levens je redt.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise