Opvallende temperatuurverschillen in Meise: “Meer groen moet helpen tegen hitte”

Het buurtcomité Leefbaar Meise heeft tijdens de voorbije hittegolf een oproep gelanceerd om de temperatuur te meten op verschillende locaties in Meise. Daaruit blijkt dat die heel erg schommelt van plaats tot plaats.

“We hebben kunnen vaststellen dat in Meise centrum, waar er geen groen is maar wel veel gebouwen, de temperatuur om 11 uur ‘s avonds nog altijd 30 graden bedroeg. Het grootste verschil was met een buitenwijk waar we met dezelfde thermometer, op hetzelfde moment 23 graden hebben gemeten”, zegt Jes Van Gaever van Leefbaar Meise.

De warmte blijft in het centrum dus hangen. “In het centrum zijn ontzettend veel verharde wegen, speelplaatsen, parkings, die op een makkelijke manier vergroend kunnen worden. We hebben de gemeente dan ook verzocht daar aan te beginnen. Maar ook aan de inwoners van Meise vragen we om zoveel mogelijk planten te zetten waar het kan. Kleine ingrepen zoals planten op je terras, een extra rijtje groen op je oprit, maken echt een verschil en kunnen ons helpen tegen de warmte van de afgelopen tijd.”

Schepen van Leefmilieu Jonathan De Valck (N-VA) liet in een reactie al weten ‘dat er intenties zijn om Meise groener te maken’.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise