Buurtcomité wil permanent woonerf in centrum Meise

Tot het einde van de coronamaatregelen zullen de Boechtstraat, Beauffortstraat en een stuk van de Nieuwelaan in Meise tijdelijk een woonerf worden. Het buurtcomité Leefbaar Meise juicht de ingreep toe en vraagt dat ze permanent wordt en zelfs nog uitgebreid.

In een woonerf mogen voetgangers de ganse breedte van de openbare weg gebruiken. Auto’s mogen er nog door, maar moeten hun rijgedrag aanpassen aan voetgangers en fietsers, en mogen maximaal 20 km/u rijden.

“We zijn als buurtcomité enorm blij met dit initiatief dat onze lokale kern versterkt. Nu de markt in Meise ook terug van start is gegaan, kan het ‘winkelhieren’ in Meise in alle veiligheid gebeuren. Door het woonerf wordt het in onze winkelstraten veel gemakkelijker om de 1,5 m afstand te bewaren die nodig zijn tijdens deze corona crisis. Op die manier wordt het winkelen in ons dorp veiliger gemaakt, want afstand houden is niet evident op de smalle voetpaden in ons dorp.”

“Vanuit het buurtcomité roepen we dan ook op om de maatregelen ook na de coronacrisis verder te zetten enn het woonerf zelfs uit te breiden naar het centrumgebied, tussen de drie scholen. Een dorpskern, waar voetgangers en fietsers zich veilig kunnen verplaatsen is de laatste maanden essentieel gebleken. Zeker als de scholen in juni terug van start gaan, zal die extra ruimte die door de woonerven worden gecreëerd nodig blijken om onze jeugd terug veilig naar school te laten gaan.”

“Door het woonerf wordt het in onze winkelstraten veel gemakkelijker om de 1,5 m afstand te bewaren die nodig zijn tijdens deze corona crisis. Op die manier wordt het winkelen in ons dorp veiliger gemaakt, want afstand houden is niet evident op de smalle voetpaden in ons dorp.”

“Wij zijn bezig met het hertekenen van onze dorpen om ze mensvriendelijker te maken en dat vraagt wat tijd”, zegt schepen van Mobiliteit Marie-Jeanne Thaelemans (Samen Anders). De corona-crisis dwingt ons echter om een versnelling hoger te schakelen. Met de creatie van het woonerf hebben mensen officieel de toelating om de hele breedte van de weg te mogen gebruiken bij het winkelen. Zo kunnen ze de anderhalve meter respecteren. Dat zorgt ervoor dat het commerciële hart van Meise-dorp nu veilige en leefbaar is om te winkelen. We gaan in het schepencollege nagaan of deze situatie kan bestendigd worden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!