Brandweer redder in nood voor reetje dat in kanaal gesukkeld was

De brandweer heeft op de grens van Humbeek en Zemst op het nippertje een jong reetje kunnen redden dat in het kanaal was gesukkeld. Het dier had al heel wat krachten verspeeld door op de oever te proberen raken.

Een voorbijganger aan de overkant had gezien dat het diertje in moeilijkheden verkeerde ter hoogte van de Oostvaartdijk. “Toen we toekwamen stond het op een verhoogje half in het water nog”, vertelt sergeant Benny Sophie van brandweerpost Vilvoorde. “Het was al tot daar geraakt maar had blijkbaar zoveel krachten al verspeeld dat het niet meer helemaal tot op de oever kon klimmen. Het laatste ‘borduurtje’ was er teveel aan en dat was dan ook nog redelijk hoog. Als ze dan wat onderkoeld zijn, moeten we ze even helpen.”

Een van de brandweerlui is vervolgens met een ijsreddingspak het water ingegaan en heeft het diertje uit het water geholpen. “Aanvankelijk was het beest nog wat versuft en zakte het zelfs door zijn poten maar uiteindelijk is het toch gewoon de struiken in gelopen. Het is dus gelukkig niet gekwetst geraakt.”

Het gebeurt regelmatig dat er op die plek dieren in het kanaal sukkelen. “Aan de overkant staan er wildtrappen waardoor ze zichzelf kunnen redden maar aan deze kant nog niet. Gelukkig is het dier gezond en wel.”

De brandweer van post Vilvoorde kon het diertje op tijd uit het kanaal halen.

Het is bekend dat er in het Bos van Aa een aanzienlijke populatie reeën vertoeft. “Hier zitten er veel blijkbaar veel. Nu was het al weer even geleden maar we halen er hier regelmatig uit het water. Dat gebeurt door het hele jaar heen maar in deze periode is het altijd wat gevaarlijker. Er zijn veel jonge diertjes en die zijn het kanaal nog niet gewoon. Dan geraken ze zoals dit diertje nu in de problemen voor ze het weten.”

Volgens François Verbruggen, ondervoorzitter van de Wilbeheereenheid Zennevallei, zitten er zeker 10 à 15 reeën in het Bos van Aa. “De tellingen van de zittende jager zijn nog niet binnen maar zoveel zullen het er zeker zijn. Dat is ook het maximum. Anders wordt het een probleem en veroorzaken ze schade.”

Het incident verbaast hem niet. “De jonge tweejarige bokken worden nu door de oude bokken verstoten. Zij moeten vaak het onderspit delven en belanden dan aan die kant in het kanaal. De wildspiegels langs de Oostvaartdijk bewijzen wel hun nut want het is al fel verbeterd tegenover vroeger. Maar reetrappen zouden nog meer helpen. Maar daar zijn blijkbaar geen financiële middelen voor.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise