'Echte' liberalen zetten zich af tegen LB+

Dat er wat beweegt in het Meisese politieke landschap mag duidelijk zijn. Een dag nadat CD&V- en Open Vld-stemmentrekkers zich verenigden op de ‘Lijst van de Burgemeesters’, of kortweg LB+, komt de aankondiging dat er ook nog een ‘echte’ liberale lijst naar de kiezer trekt. Het gaat om Open Vld’ers die niet gediend zijn met het samengaan met de CD&V-verkozenen zoals burgemeester Emmerechts en schepen Verbeke.

Het wordt zaak voor de Meisese kiezers om er het hoofd bij te houden in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het politieke landschap wordt namelijk helemaal hertekend én uitermate ingewikkeld. Een dag na de voorstelling van de nieuwe LB+-lijst, waarop onder meer de huidige burgemeester Jos Emmerechts en schepen Wim Verbeke, beide opgestapt bij CD&V, én het gros van de Open Vld-verkozenen waaronder oud-burgemeester Roger Heyvaert zich verenigen, kwam de aankondiging dat er ook een ‘echte’ Open Vld-lijst komt. Het is wel nog niet zeker of dat onder die naam kan. Er zal aan het nationale bestuur van de partij gevraagd worden om de knoop door te hakken wie zich als ‘Open Vld’ mag profileren.

De initiatiefnemers zetten zich uitdrukkelijk af tegen de kartellijst met Emmerechts en Heyvaert. “De leden van Open Vld Meise-Wolvertem hebben tijdens het ledencongres met een bijna tweederde meerderheid beslist om met een echte Open Vld-lijst naar de kiezers te trekken”, legt Lucianus Van Rompaey uit. “Toch weigert men om de wil van de leden te respecteren. Integendeel, nog voor dit congres in waren al duidelijke afspraken gemaakt met de afgescheurde CD&V’ers. Onze liberale partij wordt hier enkel gebruikt om stemmen te leveren voor hun politieke voortbestaan. Op deze manier zal er geen verandering in het huidige beleid komen, net het punt waar wij voluit voor willen gaan. Ons programma zal volledig in het teken staan van de hoofdbekommernis van elke oprechte liberaal: onze mooie gemeente bestuurlijk en financieel terug op orde zetten, met aandacht voor de burgers.”

Intussen haalt ook CD&V zwaar uit naar de dissidenten die zich bij LB+ aansloten. “Deze lijst maakt deel uit van een zogezegd carrièreplan van enkelingen. Verjonging en vernieuwing, daar geeft LB+ alvast geen blijk van. Het verschil met LB+ is dat wij al een project voor onze gemeente hebben maar nog geen lijst. Het is goed dat onze inwoners eindelijk duidelijkheid krijgen: postjes zijn voor sommigen belangrijker dan inhoud”, aldus eerste schepen Sonja Becq.

Voor wie het nog niet begrepen had: de messen zijn geslepen. Een ‘propere’ campagne, lijkt in dit versnipperd landschap een utopie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise