Sanering fameuze 'sluikstortsite' gestart

Een aannemer is in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer eindelijk gestart met de sanering van de fameuze sluikstortsite aan de Kerkhofstraat naast de A12.

Er gaat nauwelijks een week voorbij zonder dat er een hoop vuil ligt. Zwerfvuilcoach Luc Larivière gaf op 18 maanden tijd liefst 32 meldingen door. Bedoeling is om de leegstaande gebouwen af te breken zodat sluikstorters niet meer onopgemerkt hun gang kunnen gaan en daarna het terrein af te zetten.

Het sluikstorten in het grensgebied tussen Londerzeel en Meise, vlakbij de A12, wordt dus eindelijk ten gronde aangepakt. De plaag concentreert zich in een lus die de Kerkhofstraat naar rechts maakt vlak voor de lichten van de A12.

Het baantje dient ook als sluipweg naar kraangigant Sarens. Jaren terug was het straatje bewoond en was er ook een garage. De bewoners werden echter onteigend door het Vlaams Gewest met het oog op de komst van een verkeerswisselaar op de A12. Een en ander is echter al langer op de lange baan geschoven.

Zwerfvuilcoach Luc Larivière heeft er sindsdien de handen vol. Het verlaten wegje blijkt namelijk helemaal de ‘place to be’ voor sluikstorters. Het voorbije anderhalf jaar was het zelfs nauwelijks nog bij te houden met ruim 30 meldingen. En dan ging dan niet om eens een occasionele weggegooide vuilniszak maar vaak om grote hoeveelheden.

Soms moest zelfs de ‘ervaren’ Larivière zich even de ogen uitwrijven zoals toen er een bijna volledig salon was afgekieperd. Nog geen drie maanden terug botste hij er zelfs op de restanten van een uit de kluiten gewassen wietplantage: vijftien zakken vol kaalgeplukte wietplanten, samen met driehonderd plastic potten, en ook lampen en buizen.

“Eindelijk is men nu gestart met de beloofde sanering vanuit AWV”, zegt schepen van Leefmilieu Paul Van Doorslaer (N-VA). “Hier zijn wij als gemeente al heel lang vragende partij voor. Men gaat eerst die vroegere garage en de leegstaande panden leeg maken en dan platgooien. Daardoor zal je een ‘open’ opgekuist terrein krijgen en dat zal potentiĂŤle sluikstorters afschrikken. Ze zullen er niet meer ongezien hun gang kunnen gaan. Er zullen ook grote herashekken rond de site gezet worden zodat die ook gewoon niet meer te betreden valt. Half mei moet alles voltooid zijn.”

“Dit gaat toch een flinke slok op de borrel schelen”, zegt ook Larivière. “Het probleem is dat je niets zag vanop de A12 zodat sluikstorters het rijk voor zich alleen hadden. De afgelopen tijd is het de moeite geweest… Maar het kan niet anders dan dat dit nu voorbij is. Ik denk dat ik zelfs gedeeltelijk werkloos ga worden”, knipoogt de zwerfvuilcoach.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise