Rossemnaren redden samen parochiezaal

Een aantal bewoners van Rossem hebben zelf het heft in handen genomen om de parochiale feestzaal te redden. Die dreigde namelijk te verdwijnen en aangezien er in het kleine gehucht (300 huizen, 800 inwoners) geen enkel café of winkel meer is, zou elk sociaal weefsel verdwijnen. De zaal werd helemaal heringericht en er zullen heel wat activiteiten georganiseerd worden. “Zodat de bewoners mekaar echt leren kennen”, klinkt het.

De parochiezaal in Rossem is er nog eentje van de oude stijl. Oorspronkelijk eigendom van een Rossemse familie en tot in de jaren ’80 een basisschool waar de zusters het voor het zeggen hadden. Daarna werd de school omgebouwd tot parochiezaal.

“De uitbaters zijn intussen op gevorderde leeftijd en er is geen opvolging”, zegt mede-initiatiefnemer Karel Vinck. “De zaal, die eigendom is van het bisdom, dreigde dan ook te sluiten. Toen we hiervan hoorden vonden we met een aantal mensen dat we dit toch niet konden laten gebeuren. In zo’n klein dorp waar al geen winkels en cafés meer zijn zou dat dodelijk zijn voor het sociaal gebeuren. Het was de laatste plek waar mensen mekaar nog konden ontmoeten. Want wat houdt een gemeenschap bij elkaar? Samen eten en drinken en iets met cultuur doen. We zijn dan ook flyers in de bussen beginnen steken en hebben met een vzw de zaal in eigen beheer genomen.”

De oproep vond gehoor want er ontstond een hele dynamiek. “Uiteindelijk is zelfs zowat 1 op de 10 Rossemnaren komen meehelpen. Dat ging van schilderen over behangen tot toiletten installeren, ramen kiezen en lampen vervangen. Schoon dat al die mensen hun tijd erin gestoken hebben.”

“Vervolgens hebben we een concept bedacht. We wilden vooral een plek inrichten waar we graag zijn. Twee maanden lang werd er aan de zaal gewerkt. We hebben het geheel totaal anders ingericht met retro meubeltjes en gezorgd voor een gezellige compartimentering.”

Op de eerste editie van het Rossemcafé vorige maand kwamen er liefst 170 mensen bij elkaar. “Dat was meteen een geweldig succes is. Bij het flyeren kwamen we een oud vrouwtje tegen die zei dat ze er niet kon geraken. Dus zijn we haar maar gewoon gaan ophalen.”

En er staan nog tal van activiteiten op het programma. “Iemand wil bijvoorbeeld pilateslessen geven en het verenigingsleven begint vergaderingen te plannen in het café. We staan open voor alles wat erop gericht is om mekaar beter te leren kennen. In de zaal zijn intussen ook al verschillende feesten gepland.”

Er komt ook een origineel fotoproject. “Elke Rossemnaar zal gefotografeerd worden voor zijn huis. Die foto’s zullen omhooggehangen worden in de zaal. Als mensen van een dorp mekaar leren kennen, vragen ze mekaar namelijk altijd waar ze wonen. Met dit project willen we aan die vraag tegemoet komen.”

Er komt ook een petanquetornooi waarbij de ploegen zullen samengesteld worden met lotje trek. “Ook voor de kinderen willen we deze zomer iets doen zodat ook zij mekaar leren kennen. Want zolang je samen dingen doet is, de gemeenschap actief. Je mag het niet laten stilvallen. We hebben ons georganiseerd in een kerncomité met daar rond een hele groep vrijwilligers. Het voordeel van een beetje enthousiasme is dat mensen activeren geen probleem meer is. Dat is niet meer evident in deze tijd. Dit is dan ook een regelrecht succesverhaal.”

Meer info via Facebookpagina Rossemleeft of www.feestzaalrossem.com

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise