Gigantische kraan plaatst brugliggers over sporen in Denderleeuw (+ video)

Een reusachtige mobiele kraan heeft vandaag in de vroege ochtend 2 brugliggers van respectievelijk 88 en 74 ton opgetild en op zijn steunpunten gelegd in Denderleeuw.

De gebogen brugdelen, die respectievelijk 88 en 74 ton zwaar zijn, bestaan uit staal en zijn met een laagje beton omhuld.

“Tijdens deze marathonwerkdag van 26 uur, plaatsen wij in een tweede fase ook dwarsdragers, die de brugliggers met elkaar verbinden, samen met de liggers voor de fietspaden”, zegt Charlotte Verbeke, woordvoerster van Infrabel.

“Eind dit jaar wordt 100 jaar-oude Kemelbrug afgebroken en wordt de nieuwe brug opengesteld. In mei 2017 worden de wegenis en spoorbrug afgewerkt.

Kemelbrug_0
klik op beeld om te vergroten

De bestaande Kemelbrug wordt vanaf vrijdagavond 27 mei om 20 uur tot en met maandagmorgen 30 mei om 7 uur tijdelijk afgesloten voor alle verkeer (zowel auto’s, fietsers als voetgangers) omwille van veiligheidsredenen.

Het verkeer volgt een omleiding langs de N405, Kouterbaan, Th. De Cleynlaan, G. Gezellestraat en Stationsstraat. Ook treinverkeer is de hele zaterdag tijdelijk onmogelijk tussen Aalst en Denderleeuw (spoorlijn 50) en Denderleeuw en Burst (spoorlijn 89). NMBS zorgt voor een aangepaste treinregeling en alternatieve busdiensten (www.belgianrail.be).

Infrabel investeert dankzij deze nieuwe brug in het verbeteren van de veiligheid van het treinverkeer. Bovendien zal, dankzij de vlotte samenwerking, de nieuwe brug een afgescheiden fiets- en voetpad langs beide zijden hebben. De totale investering van Infrabel in dit project bedraagt 4,5 miljoen euro.

De gemeente Denderleeuw draagt 180.000 euro bij voor de aanleg van de fietspaden.

(foto’s: Copyright Infrabel – John Stapels)