Didier roept als Duivels scoren

Als de Rode Duivels op het EK in Frankrijk de netten laten trillen, zal de stem van Didier Laporte (49) door de luidsprekers schallen. Als vaste stadionomroeper voor de Rode Duivels moet hij mee sfeer brengen en de supporters entertainen tijdens de matchen van de Belgen. “Dit is de eerste keer dat ik als speaker van België een buitenlands toernooi mag meemaken: een hoogtepunt.”

Didier Laporte is door de Europese voetbalbond UEFA officieel aangeduid als speaker voor alle wedstrijden van onze nationale ploeg. Een mooie eer voor de man die sinds een goed half jaar in Koksijde woont maar voordien jarenlang een krantenwinkel uitbaatte op de Veilinglaan in Wolvertem.

Didier heeft zijn strepen in het vak al ruimschoots heeft verdiend. “Ik ben al 23 jaar de officiële stadionomroeper voor onze Rode Duivels en al 21 jaar voor RSC Anderlecht”, vertelt hij.

“Ook op het EK 2000 in België en Nederland heb ik mijn ding mogen doen, maar dit is de eerste keer dat ik als speaker van België een buitenlands toernooi mag meemaken. Voor mij is dit een hoogtepunt. Ik kijk er enorm naar uit.”

Didier Laporte was actief bij Radio Contact toen de KBVB hem 23 jaar geleden opmerkte. “De voetbalbond zocht een stadionomroeper voor de kwalificatiematchen voor het WK voetbal van 1994 in de Verenigde Staten. Ik had het geluk dat ik in voetbal geïnteresseerd ben én perfect tweetalig ben. Twee jaar later ben ik ook bij Anderlecht kunnen beginnen. Je moet er wat aanleg voor hebben, denk ik. Het is niet zo makkelijk aan te leren. Belangrijk is dat je altijd wel wat neutraliteit blijft behouden, maar als speaker voor de Rode Duivels laat ik mezelf soms toch wat gaan”, glimlacht Didier die eigenlijk afkomstig is van Sint-Genesius-Rode.

“Mijn reis is al gepland”, zegt hij. “Ik vertrek op 10 juni naar Frankrijk. Op 11 juni is er een eerste repetitie en op 13 juni neem ik mee de wedstrijd België-Italië voor mijn rekening. Op 23 juni, na de drie groepswedstrijden, vlieg ik terug naar België. Als de Rode Duivels dan nog in het toernooi zitten, reis ik voor hun matchen telkens op en af.”

“Concreet zal ik voor de match het publiek opwarmen. Daarna hoor je mij als ik de opstellingen van de ploegen meegeef, bij vervangingen en uiteraard als er een doelpunt gescoord wordt.” Wie regelmatig al eens een match van Anderlecht of de Rode Duivels bijwont, weet dat daar bij Didier een langgerekte ‘Goooooooooooooooooooal’ aan te pas komt. “Ook in Frankrijk zal ik alles uit de kast halen”, belooft Didier.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise