Zwerfvuilactie levert 3 ton afval op

De zwerfvuilactie van de gemeente heeft afgelopen weekend maar liefst 3 ton afval opgeleverd, verdeeld over 350 zakken. Opvallend: het grote aantal lege blikjes bier en flesjes sterke drank die langs de kant van de weg lagen. In de beruchte Kerkhofstraat op de grens met Londerzeel werden op een afstand van amper 370 meter zelfs dertig volle zakken op drie uur tijd gevuld.

Vier scholen, negen jeugdverenigingen en zeventien teams staken afgelopen zondag de handen uit de mouwen en gingen het zwerfvuil te lijf. Het resultaat achteraf mocht gezien worden: liefst driehonderdvijftig zakken afval werden verzameld.

“Opvallend veel kinderen en jongeren toonden dit jaar hun hart voor het milieu”, legt Milieuschepen Paul Van Doorslaer (N-VA) uit. “Ze trokken met grijper en vuilzakken op pad om zwerfvuil op te ruimen. De scholen en jeugdverenigingen namen dan weer hun eigen stek en de omgeving onder handen. De verschillende teams bestaande uit zes à acht personen namen elk een andere buurt voor hun rekening, zo dat zo goed als alle straten van Meise er opnieuw netjes bij liggen.”

Alles samen werd maar liefst zo’n drie ton afval opgeruimd. Opvallende vaststelling: het grote aantal lege bierblikjes bier en flesjes sterke drank die langs de kant van de weg lagen. Zo werden 60 à 70 kleine flessen J&B gevonden. “Dit is duidelijk afkomstig van een alcoholverslaafde.”

Globaal bekeken werd er iets minder zwerfvuil opgehaald dan andere jaren maar dit heeft vooral te maken met het feit dat verschillende zwerfvuilcoaches in de loop van het jaar al acties organiseren. De vergelijking loopt wat dat betreft dus enigszins scheef. Zwerfvuil blijft ook in Meise een huizenhoog probleem. Dat beseft ook Van Doorslaer. “De mensen vervuilen hun eigen territorium tegen alle goede wil in van zij die het goed menen. Het is de hoogste tijd dat het politiereglement aangepast wordt en dat onze milieuambtenaar eindelijk GAS-boetes mag uitschrijven…”

Bij Luc Larivière, gedreven zwerfvuilcoach, kriebelde het al te veel. Hij ging al een week eerder samen met vier vrijwilligers de beruchte Kerkhofstraat en Patatestraat op de grens met Londerzeel opruimen. “Over een afstand van amper 370 meter konden we liefst 31 zakken vullen met flesjes, blikken en andere rommel. In de gracht vonden we zelfs een weggegooide beauty-case met verschillende nepjuwelen. Volgens bronnen bij het Agentschap Wegen en Verkeer zouden ze over twee maand toch beginnen met de afbraak van deze onteigende huizen. Daarna zullen sluikstorters in deze sluipweg al veel minder uit het zicht kunnen blijven…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise