Overblijfselen wietplantage gedumpt langs A12

Het is opnieuw prijs op de beruchte ‘hotspot’ voor sluikstorters aan de A12 op de grens met Londerzeel. Zwerfvuilcoach Luc Larivière ontdekte er de restanten van wat een flink uit de kluiten gewassen cannabisplantage moet zijn geest: 15 zakken vol geplukte wietplanten, 300 plastic potten, lampen en buisjes van luchtcirculatiesysteem. De politie onderzoekt de resten op sporen maar voorlopig zijn er geen aanwijzingen.

Het verhaal van de Kerkhofstraat is intussen genoegzaam bekend: het smalle verlengde wordt er gebruikt om de verkeerslichten te omzeilen én vooral om hopen vuil achter te laten. Om de haverklap is het zover. Zwerfvuilcoach Luc Larivière kan er van meespreken. “Dit is op 18 maanden tijd het 32ste sluikstort dat ik doorgeef op die plek.”

“Deze week ben ik op overblijfselen van een ontmantelde wietplantage gestoten. Het gaat om 300 lege plastic bloempotten, 15 zakken met geplukt wietplanten, en verder lampen en meterslange buisjes van een luchtbevochtigingsysteem.”

De achtergelaten rommel lag tegen één van vier woningen die door het Agentschap Wegen en Verkeer werden onteigend en die zullen worden afgebroken.

De politie van de zone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise) kwam ter plaatse. “Het gaat inderdaad om restanten van materiaal gebruikt voor een cannabisplantage”, bevestigt korpschef Alain Meerts. “Onze mensen van de recherche hebben gezocht naar sporen maar nog niet meteen met resultaat. Er wordt nog verder onderzoek verricht.”

Volgens Meerts is het niet zo dat de politie iemand specifiek in het oog hield die dan maar besliste om zijn boeltje te dumpen. “Het waren zeker niet de duurste spullen die daar zijn achtergelaten. Mogelijk ging het om restanten die ze liever kwijt dan rijk waren. We weten ook niet van waar de daders afkomstig zijn. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat collega’s van een andere politiezone of de federale politie hen op het spoor waren.”

Nog volgens Meerts is een dergelijke vondst uitzonderlijk. “Het is alleszins de eerste keer sinds ik korpschef ben dat ik het meemaak.”

Voor Luc Larivière was het dan weer geen primeur. Hij vond in de nacht van 25 op 26 december 2013 al eens 12 grote zakken met afval van cannabisplanten, slechte lampen, platen en tal van bussen met producten om de planten te stimuleren in de Ossegemstraat in Wolvertem.

Het stort werd intussen vrijgegeven door de politie. Intercommunale Incovo zal één en ander komen ophalen. In overleg met de gemeentebesturen besliste Incovo onlangs nog om een mobiele camera te kopen. De camera, die momenteel nog wordt getest, zal ingezet worden knelpuntlocaties voor sluikstorten, onder meer op de Kerkhofstraat.

Niets te vroeg want een paar weken geleden trof Larivière op dezelfde plek ook al bijna 400 autobanden aan. Dat er in dezelfde omgeving een rattenplaag heerst, hoeft dan ook niet te verbazen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise