Historisch concert (+ foto’s)

Stilaan loopt het herdenkingsjaar August De Boeck naar zijn einde. Niet zonder een geweldige paukenslag echter. De uitvoering van de Baron D’Hoogvorst Cantate mag met recht en reden een historisch moment genoemd worden. Dat gelegenheidswerk ter ere van Baron D’Hoogvorst, burgemeester van Meise en bevelvoerder van de Garde Civique, werd tijdens het leven van meester De Boeck maar twee keer uitgevoerd.

Bijna honderd jaar later volgden nog twee uitvoeringen, in Meise en in Merchtem. De gemeentelijke feestzaal te Brussegem was net groot genoeg om de uitvoerders (niet minder dan 150) een plaatsje te geven. Wij mogen veronderstellen dat het opnieuw een hele tijd zal duren voor deze cantate nog eens uitgevoerd zal worden.

De Brass Band Buizingen, onder leiding van De Boeck kenner Luc Vertommen, bracht blaasmuziek van de meester, ook al een onderschat aspect van zijn artistiek oeuvre. Maar het hoogtepunt was natuurlijk de cantate zelf. Niet minder dan 6 koren verleenden hun medewerking: Gemengd Koor Canticorum, Merchtems Parochiaal Mannenkoor, Cantorij Sint-Cecilia, Kamerkoor Helicante, Carmina Kamerkoor en het Kommakoor/Tremakoor. Luc Vertommen leidde alles in goede banen.

De avond werd afgesloten met Geuze-Lambik, niet het heerlijke biertje dit keer, maar een fors en zwierig stuk voor blaasinstrumenten van de Merchtemse meester.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk