Slimme camera's komen eraan in politiezone KLM

In de politiezone KLM worden nog dit jaar elf zogenaamde ANPR-camera’s aan de op- en afritten van de A12 in Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise geplaatst. Met de ‘slimme’ camera’s met nummerplaatherkenning kan de politie verdachte voertuigen snel traceren en criminelen opsporen.

De oorspronkelijke vraag voor camera’s op de invalswegen van de politiezone dateert al van vorige legislatuur. “Toen zijn er onder meer in het industriepark in Londerzeel een aantal zware inbraken geweest”, legt de Londerzeelse burgemeester Jozef De Borger (CD&V). “Vanuit de Industriegroep Londerzeel werd toen al aangedrongen op de camera’s maar dat lag in eerste instantie nog moeilijk in de politiezone.”

Feit is wel dat er in de omgeving van de A12 meer en meer criminaliteit wordt vastgesteld. “Dieven en inbrekers weten dat ze met de A12 een gemakkelijke vluchtweg binnen handbereik hebben. Om dit tegen te gaan zullen we elf ANPR-camera’s op zeven locaties aan de invalswegen bij de A12 plaatsen. Er komen er drie in Meise, drie in Londerzeel en een in Kapelle-op-den-Bos. Dit is nog maar een eerste fase waarbij de meest kritische punten in de omgeving van de A12 willen ‘coveren’.”

De kostprijs van de eerste fase is op 320.000 euro begroot. “Dat geld heeft de politiezone in kas. Het zijn achterstallen van het Verkeersveiligheidsfonds die ons uiteindelijk zijn uitbetaald. Het is de bedoeling om dergelijke camera’s later ook op andere wegen in de zone te plaatsen.”

De politiezones van Mechelen, Puurs en Willebroek staan op dit vlak al verder. “We hebben zelfs al de toelating gegeven aan de gemeente Puurs om op ons grondgebied vlak voor het binnenrijden van hun gemeente een ANPR-camera te plaatsen. Die weg willen wij ook inslaan. Bedoeling is dat er uiteindelijk geen gaten meer in het netwerk zijn.”

Hoe werken de camera’s? “De camera’s filmen de nummerplaat én de omgeving, dus ook het voertuig zelf. Er wordt gescreend of de nummerplaat wel met de kleur of het type van het voertuig overeenstemt. Ook geseinde en gestolen wagens worden gedetecteerd. Alles wordt meteen gecheckt in de nationale databank. Indien nodig vertrekt binnen een seconde een signaal naar de dichtstbijzijnde politiepatrouille zodat zij zich ter plaatse kunnen begeven. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd.”

De beelden worden ook bijgehouden voor een tijd. “Als we bijvoorbeeld melding krijgen van een inbraak of een ongeval met vluchtmisdrijf, dan kan de politie achteraf via de beelden het verdachte voertuig opsporen.”

De camera’s worden geplaatst langs de invalswegen die op de A12 uitgeven. In Meise aan de Londerzeelsesteenweg, het Rondplein en de Vilvoordsesteenweg; in Londerzeel aan de Kerkhofstraat, Technologielaan/Weverstraat en Meerstraat; en in Kapelle-op-den-Bos aan de Technologielaan/Oudemanstraat.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise