Camera's tegen toenemend vandalisme

Grimbergen heeft principieel beslist om camera’s te installeren in de ruime omgeving van het OCMW-dienstencentrum Ter Borre en het cultuurcentrum. Aanleiding is het almaar toenemende vandalisme en allerlei vormen van overlast. “Er moet iets gebeuren”, klinkt het. Momenteel zijn studies lopende over de plaatsing van de camera’s en worden offertes opgevraagd.

De politie krijgt al een poos heel wat klachten over overlast veroorzaakt door jongeren in de omgeving van het park Ter Borre, het Sint-Amandsplein en het cultureel centrum in Strombeek-Bever. Het gaat over vernielingen aan banken, beschadigingen aan auto’s en andere gerechtelijke feiten.

In OCMW-dienstencentrum Ter Borre werd vorige maand zelfs een baksteen door het raam van de veranda aan de inkomhal gegooid. “Vermoedelijk is het een wraakactie van hangjongeren”, wist klusjesman Dirk De Smet te vertellen. “De gemeente heeft hier zopas een bank verwijderd een viertal meter verderop. Daar zaten ze vaak tot 2 of 3 uur ‘s nachts joints te roken of bier te drinken, uiteraard met heel wat nachtlawaai tot gevolg.”

“Het gaat van kwaad naar erger”, stelde waarnemend burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) op dat moment. “Iedereen is het er mee eens dat de problematiek nu moet aangepakt worden.”

Uiteindelijk gingen politie, OCMW, integratiedienst en andere betrokken partijen de voorbije maand rond de tafel zitten. Bedoeling was dat iedereen zou meewerken. Het inzetten van camera’s was meteen een concrete denkpiste.

“We hebben intussen principieel de beslissing genomen om camera’s te plaatsen aan het OCMW-dienstencentrum, park Ter Borre en het cultuurcentrum”, zegt burgemeester Marleen Mertens (CD&V) nu. “Er zijn studies lopende over hoeveel camera’s nodig zullen zijn om de omgeving te bestrijken. Er is nog geen budget voorzien, de offertes worden nog opgevraagd. De camera’s komen er sowieso tenzij blijkt dat het totale kostenplaatje echt te duur uitvalt.” In Strombeek-Bever werden zes jaar geleden al camera’s geplaatst aan sportcomplex De Piereman, toen ook na aanhoudend vandalisme en inbraken.

Oppositiepartij Vernieuwing vraagt intussen dat er naast camera’s ook een politieantenne in Strombeek-Bever komt. “Er moet ook een tweede nachtelijke patrouille voorzien worden die onmiddellijk inzetbaar is in de deelgemeente”, zegt raadslid Karlijne Van Bree.

Vernieuwing roept de inwoners ook op om hun medewerking te verlenen aan het Buurtinformatienetwerk (BIN) dat binnenkort zal opgestart worden voor het noordelijk gedeelte van Strombeek-Bever.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise