Vandalen leven zich weer uit op bushokjes

De voorbije weken zijn opnieuw verschillende bushokjes in Meise en Wolvertem gevandaliseerd. Onder meer aan de Hasseltberg, in Oppem en aan de Brussegemsesteenweg werd het glas stukgeslagen. Daarmee lijkt de plaag van vorig jaar zich te herhalen. Een pendelaar is zelfs met een petitie gestart waarmee hij pleit voor de opstart van een buurtinformatienetwerk om de baldadigheden tegen te gaan.

De bushokjes in Meise worden al een hele poos geviseerd. Vorig jaar sloegen vandalen onder meer toe aan de Veilinglaan, de Hoogstraat, de Kardinaal Sterckxlaan en de Oppemstraat. Nu is het opnieuw prijs aan de Van Dievoetlaan, aan het kerkhof in Wolvertem en in Oppem.

“Het is een tijdje gestopt maar nu is het weer bezig”, zucht schepen van Openbare Werken Paul Van Doorslaer (N-VA). “Wij kopen de bushokjes van De Lijn en zijn vanaf dan volledig zelf verantwoordelijk voor onderhoud en beheer. Het herstellen van ramen aan bushokjes kostte de gemeente in 2014 al twintigduizend euro. Het is erg dat we onze schaarse financiële middelen daarin moeten steken… We gaan nu wel even wachten om deze bushokjes te herstellen. Het is nu toch nog zomer. Maar voor de winter zullen we voor de pendelaars de glazen ramen wel vervangen.”

Intussen is een pendelaar het beu om telkens in een ‘tochtgat’ op de bus te moeten wachten. Hij is met een petitie gestart waarmee hij pleit voor de oprichting van een buurtinformatienetwerk (BIN). De man gaat de materie ook op de gemeenteraad brengen, via spreekrecht of door het indienen van een agendapunt als hij genoeg handtekeningen kan verzamelen.

De gemeente vraagt de politiezone KLM alvast om uit te zoeken of zo’n BIN opgericht kan worden. “Ik vind dit een heel goed initiatief”, vervolgt Van Doorslaer. “Maar ik vrees dat het niet zo simpel zal zijn om dit op poten te zetten. Tegen dat het zo ver is, zullen de daders opnieuw toeslaan. Dus op korte termijn is het nog geen oplossing. De politie zou nu wel een spoor hebben naar de mogelijke daders. Hopelijk komt daar iets uit…”

Intussen is er ook graffiti opgedoken op heel wat plaatsen in Meise en Wolvertem, onder meer ook aan bushokjes. Overal werd de tag ‘1860’ (het postnummer van Meise, red.) aangebracht. “Ook dat kost ons geld. Aan de bushokjes wordt dat overschilderd, maar op de muren van het zwembad kunnen we het moeilijk verwijderen. Het is niet duidelijk of het om dezelfde daders gaat.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise