Meise viert zondag Sint-Elooi

Zondag vindt in Meise de tradtionele Sint-Elooiviering plaats. Sint-Elooi of de heilige Eligius is de patroonheilige van onder andere goud-, zilver- en hoefsmeden, dierenartsen, muntmeesters en paardenhandelaren. Zijn naamdag wordt op 1 december gevierd. Gewoonlijk wordt Eligius afgebeeld met een staf in de linkerhand en een gekroonde hamer in de rechterhand. Deze attributen verwijzen naar de periode waarin hij als hoef- en goudsmid werkte, voor hij tot priester gewijd werd. Later werd Eligius bisschop van Noyon. 

Rond 640 kwam hij ook naar Meise en omstreken om het katholieke geloof te verkondigen. Sinds 1652 is er in Meise ook een Sint-Elooikapel. Na de oprichting ervan werden bij de kapel vieringen georganiseerd op de naamdag van Sint-Elooi. Vroeger lieten boeren en smeden er op 1 december ook hun paarden en werktuigen zegenen, maar die traditie verdween tussen de twee wereldoorlogen. Op initiatief van Frans Heyvaert en Joske de Ridder, beiden verbonden aan de toenmalige VTB-VAB-afdeling van Meise die tegenwoordig vtbKultuur heet, werd in 1972 voor het eerst een vernieuwde viering gehouden. sindsdien wordt deze plechtigheid jaarlijks herhaald op de zondag die het dichtst bij 1 december valt. 

Om 10u30 komen dan ruiters, tractorbestuurders en koetsiers samen aan de kapel. Om 11u wordt een ommeganc gehouden en daarna is er een plechtige misviering. Om 12u spreekt de burgemeester de aanwezigen toe. Daarna worden de deelnemers gezegend. Na de zegening trekt iedereen in stoet naar het centrum van Meise. Wie daar vooraf voor ingeschreven heeft, kan vervolgens nog deelnemen aan een Sint-Elooimaaltijd.  

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise