De 7de Tafel sluit eind dit jaar

Gastronomisch restaurant De 7de Tafel sluit eind dit jaar na 7 jaar de deuren. De uitbaters konden geen overeenstemming bereiken met de eigenaar van het pand over een verkoop.

Op 1 januari begint chef Jelle Fluit (34) met ‘Just Food’ aan een nieuw culinair hoofdstuk. Fluit werd in 2011 nog gelauwerd als beste wildkok van Belgi√ę en de zaak werd de voorbije jaren ook aangeprezen in de gids van GaultMillau en Michelin.

De 7de Tafel houdt het voor bekeken in de Vredestraat. De eigenaar en uitbater Jelle Fluit kwamen niet tot een overeenstemming over een verkoop. Met spijt in het hart moet Jelle na zeven jaar dan ook de boeken dicht doen.

Het sympathieke restaurant met plaats voor 22 couverts kon op de goedkeuring van de kenners rekenen. Het werd al twee jaar aanbevolen in de GaultMillau en zelfs drie jaar in de Michelingids, ook maandag weer bij de voorstelling van de nieuwe editie.

Jelle ziet zich dan ook genoodzaakt het over een andere boeg te gooien. ‘Vooral in het begin heb ik er heel moeilijk mee gehad’, vertelt hij.

‘Ik heb er echt wakker van gelevgen. Maar nu heb ik er mij bij neergelegd en zie ik het als een uitdaging. Er zijn heel veel klanten die mij vragen om iets te openen in het centrum van Vilvoorde. Maar een restaurant uit de grond stampen van nul zie ik niet meer zitten. Zeker als je weet dat die witte kassa er zit aan te komen en dat het ongelooflijk moeilijk is om personeel te vinden. Men had mij de ‘Kijk Uit’ in Vilvoorde aangeboden. Maar het is te duur en te groot naar mijn smaak…’

Jelle gaat na Nieuwjaar werken voor ‘Mnu’, een onderdeel van de firma Belgocatering, bekend voor zijn bedrijfsgrootkeuken.

‘Daarbij zal ik onder meer opleidingen mogen volgen in het team van Peter Goossens en Sergio Herman. Dat is toch iets om naar uit te kijken. Ook consultancy-opdrachten voor multinationals horen erbij. Verder start ik ook zelf met mijn eigen zaak ‘Just Food’, een concept waarbij ik het niveau van het restaurant naar de mensen thuis breng. Ik kook dus ter plekke. Daarmee mik ik op evenementen en grote groepen.’

‘Het grote voordeel is dat ik door voor ‘Mnu’ te kiezen aan mijn dag begin om half acht en thuis ben om 15.15 uur. Alles is gestuctureerd en er is speling voor andere dingen, zoals mijn nieuw zaak. Met een eigen restaurant ben je van ‘s morgens tot ‘s avonds bezig en is er nauwelijks tijd voor iets anders. Met een kind en een tweeling onderweg is dit voor mij en mijn gezin momenteel een betere optie.’

‘Het wordt een aanpassing’, beseft Jelle. ‘Maar ik blijf achter het gastronomisch concept staan. Enkel de houvast en de vast basis gaat wegvallen maar er komt wel voor in de plaats dat ik meer buiten ga kunnen komen en dat er zich andere deuren zullen openen. Op 12 januari begin ik er aan.’

‘Of ik ooit nog een eigen zaak opstart? Zeg nooit nooit… (lacht).’ Het pand waar nu het restaurant gevestigd is, zal plaats ruimen voor een appartementsgebouw.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise