'Speeltuin moet wijken voor bouwgrond'

Bewoners van de Wijnberg en de Kraaienbroeklaan zijn niet te spreken over plannen van de gemeente Meise om hun speeltuin om te vormen tot bouwgrond. ‘Hoe moeten we dit aan onze kinderen uitleggen?’, klinkt het verontwaardigd bij de ouders, die een petitie zijn gestart.

‘De gemeente Meise heeft dringend nood aan geld, en gaat dan maar met de grove borstel door haar patrimonium’. Zo zien de bewoners van de Wijnberg en de Kraaienbroeklaan het toen ze hoorden over de plannen om de vlakbijgelegen speelpleinen om te vormen tot bouwgrond.

‘Zeker voor de speeltuin gelegen in de Wijnberg is dit een hoogst opmerkelijke zaak’, legt bewoner Filip Vanrietvelde uit. ‘In de verkavelingsakte die dateert uit 1989 staat namelijk zeer duidelijk staat dat lot 5 uit de verkaveling werd gesloten ten voordele van gebruik voor openbaar nut onder de vorm van een speeltuin. Dit stuk grond werd destijds zelfs gratis afgestaan aan de gemeente…’

Door nu deze speeltuin, waarvan de gemeente nog maar net de omheining helemaal heeft vernieuwd, als bouwgrond te verkopen, toont Meise zich van haar slechtste kant volgens de bewoners.

‘Enerzijds veegt zij radicaal haar voeten aan de oorspronkelijke verkavelingsakte en anderzijds toont Meise dat ze absoluut geen kindvriendelijke gemeente is.’

De speeltuin is nochtans het geliefkoosd speelterrein van vele jonge kinderen uit de ruime omgeving zo blijkt. ‘Hoe moet ik mijn zoontjes Andreas en Maxim, respectievelijk 5 en 3 jaar oud, als vader nu gaan uitleggen dat er binnenkort een huis op hun toffe speeltuin staat? Je kan je als ouder de vraag stellen waar onze kleuters nog vrij en blij kunnen rondlopen, zonder dat je schrik moet hebben voor het verkeer.’

In de voortuin van Vanrietvelde staat sinds dit weekend dan ook een groot bord met daarop de slogan ‘Speeltuin is geen bouwgrond’. ‘We zijn met de buren ook een petitie gestart voor het behoud van deze speeltuin. We hopen dat de gemeente hier oren naar heeft. Een mail naar de burgemeester en naar twee schepenen bleef tot op heden echter onbeantwoord.’ 

‘Nog geen beslissing’

Schepen van Ruimtelijke Ordening Sonja Becq (CD&V) geeft toe dat er plannen zijn om de de grond te verkopen en op die manier de lege gemeentekas te spijzen.

‘Dit is inderdaad een optie die in de begroting staat. Maar er is nog geen enkele beslissing over genomen’, reageert ze. ‘We gaan eerst onderzoeken of die speelpleinen veelgebruikt worden en of een herlocalisatie kan in diezelfde buurt, eventueel naar een centraler gelegen plek.’

‘Ook de juridische kant wordt onder de loep genomen, gelet op wat er in de verkavelingsakte staat. Ik begrijp dat de mensen hier heel ongerust over zijn maar als het zover zou komen dan gaan we eerst zeker nog met de buurt overleggen.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise