Internationale vrouwendag gevierd in Liedekerke

Op 8 maart wordt de internationale vrouwendag gevierd. Vrouwen krijgen dan thuis of op het werk een bloemetje maar voor Vooruit, ZIJkant en REBELLE (VIVA-SVV) mag dat wat meer zijn. “Equal pay bijvoorbeeld, respect en echte gelijkwaardigheid. Want ook al hebben ze een lange weg afgelegd, de macht kleurt nog altijd mannelijk. Het is een pijnlijke realiteit dat er, anno 2022, nog steeds ongelijkheid bestaat tussen mannen en vrouwen”, zegt Vlaams parlementslid en schepen in Liedekerke Katia Segers. “Ook in Europa verdienen vrouwelijke werkneemsters gemiddeld veertien procent minder dan hun mannelijke collega’s.” 

En ook in het huishouden heerst er nog vaak een ongelijke taakverdeling. De Covidpandemie heeft deze ongelijke taakverdeling alleen maar vergroot. De Vrije Universiteit Brussel bevroeg mensen naar hun tijdsbesteding tijdens de eerste lockdown. Het onderzoek zet de genderstereotiepe taakverdeling op scherp: terwijl vaders zich afzonderen voor hun videocalls, klappen moeders aan de keukentafel hun laptop open en helpen ze tegelijk de kinderen met hun huiswerk of steken ze een was in. Telewerkende moeders ontfermen zich per dag ook anderhalf uur langer over de kinderen. Het corona-ouderschapsverlof in België werd dan ook bijna uitsluitend door vrouwen opgenomen (71%).

Het parlementslid vindt het ook bedroevend dat er slechts twaalf vrouwelijke standbeelden in Vlaams-Brabant staan. “Dat mogen er wat meer zijn. Vandaar ook deze symbolische actie aan het standbeeld van de kantkloster, een beroep dat destijds door heel wat vrouwen hier uitgevoerd werd. Deze bloemen zijn voor alle vrouwen ter wereld, maar dit jaar nog meer voor de Oekraïense vrouwen die nu op de vlucht zijn, soms met hun kinderen.”

Topartikels editie Ninove-Dender