Memoriaal al vierde keer getroffen door vandalisme (+ foto's)

Het ‘Memoriaal van een Wereldoorlog’ in Liedekerke werd vorige week al voor een vierde keer het slachtoffer van vandalisme.

Dit keer werd zeer agressief omgegaan met zowel één van de grote doeken (werkende vrouwen) als met (minstens) twee portretzerken.

‘Het bewuste doek is van zijn kader getrokken en daarbij verscheurd, de panelen van de portretzerken zijn doorgestampt’, zegt Filip Callewaert, initiatiefnemer van het Memoriaal.

‘Het is niet duidelijk of er deze keer niet meer aan de hand is dan ordinaire baldadigheid: de agressie waarmee de beschadigingen zijn uitgevoerd zou ook kunnen wijzen op een daad van kwaadaardigheid tegen de boodschap van vrede en verdraagzaamheid van het werk.’

Het kunstinitiatief werd al eerder slachtoffer van vandalisme. Nog voor de 3e fase (‘Wij volkeren’) was ingewijd, schoot een onbekende op enkele portretzerken met ijzeren balletjes. Daarna werden tot twee maal toe portretzerken omgeduwd. De politie slaagde er één keer in de dader te vatten.

‘Anderzijds was het werk ook al het voorwerp van een anti-campagne en werd een poging gedaan om het aan een oneigenlijke boodschap te linken (Vlaamse Onafhankelijkheid)’, aldus Callewaert.

‘Dat er deze keer zoveel agressie gebruikt is, zou kunnen wijzen op een andere oorzaak dan puur baldadigheid. Hopelijk weet de politie ook deze keer de dader(s) te pakken en kan er opheldering komen omtrent de gebeurtenissen.’

Ondertussen zijn de beschadigde werken opgeruimd, en is er door het gemeentebestuur van Liedekerke beslist om het Memoriaal gedeeltelijk op te bergen.

Alleen de hulde aan de Liedekerkse soldaten zal nog een tijdje blijven staan.