Markt keert niet meer terug naar Markt Asse

De wekelijkse dinsdagmarkt in Asse keert niet meer terug naar de pas heraangelegde Markt. Dat besliste het schepencollege van Asse.

De Assese dinsdagmarkt strekte zich tot voor de heraanleg van de Markt uit over de De Vironstraat, de Markt, de Kattestraat en de Hopmarkt. Eind oktober, toen de Markt werd afgesloten voor de werkzaamheden, werden alle marktkramers geconcentreerd in de Kattestraat en op de Hopmarkt.

Het gemeentebestuur van Asse had het toen over een tijdelijke situatie en liet ook nooit uitschijnen dat er geen sprake kon zijn van een terugkeer van de markt na de heraanleg. ‘Klopt, dat idee is pas gaan leven op het moment dat de werkzaamheden op de Markt al bezig waren’, zegt schepen van Openbare Werken Jan De Backer (CD&V).

Volgens De Backer zijn er een tiental argumenten om de marktkramers niet meer toe te laten op de Markt. Zo vinden de horecazaken het niet leuk om elke week hun terras te moeten binnenhalen.

Het bestuur vreest ook schade aan de granietstenen door olieverlies van de marktwagens. ‘Vrachtwagens zijn sowieso taboe op die granietstenen. Voor de horecazaken komen er aan de zijkanten van de Markt laad- en loszones’, aldus De Backer.

De huidige locatie van de markt is slechts tijdelijk, in afwachting van een politieke doorbraak in het Hopmarktproject. Voor een definitieve herlocatie van de markt wordt gekeken naar het Kerkplein of naar het Gemeenteplein en de Arsenaalstraat.

Na de zomer volgt ook de heraanleg van de De Vironstraat, waarvan het de bedoeling is dat ze nadien verkeersarm wordt, zodat de horecazaken daar ook terrasjes kunnen buitenzetten.

‘Overdag zal er nog verkeer in kunnen, maar ’s avonds en in het weekend gaat de straat dicht met een elektrische paal’, zegt De Backer.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk