Leerlingen basisschool SGI krijgen gratis koek naar aloude traditie

Zoals de traditie het wil hebben de leerlingen van het Sint-Godelieve-Instituut in Sint-Martens-Lennik woensdag een koek gekregen. Die traditie zou, weliswaar in een andere vorm, al teruggaan tot 1533.

Sommige tradities zijn te mooi om zomaar te vergeten en dus wordt in de basisschool van het Sint-Godelieve-Instituut al sinds jaar en dag een koekenbedeling georganiseerd. Ook woensdag werden er opnieuw 530 koeken uitgedeeld aan de kinderen. De koeken, of croissants deze keer, werden dit jaar geleverd door bakkerij Exotica. De rekening werd betaald door het Lennikse gemeentebestuur.

Dat zet zo een eeuwenoude traditie voort die al ontstond in 1533. Toen verdeelden de kinderen van de familie Pipenpoy hun ouderlijke erfenis. Er werd een jaargetijde in de kerk aangevraagd voor hun ouders en een broodbedeling aan de armen van Lennik. De oudere generatie Lennikenaren zal zich de broodbedeling na de kerkelijke plechtigheid op Aswoensdag nog herinneren. Ondertussen wordt de misviering niet meer georganiseerd maar de koekenbedeling wel. Die vindt normaal plaats op Aswoensdag maar verschoof dit jaar door het krokusverlof naar de eerstvolgende woensdag.

Rond de gebeurtenis ontstond ook een legende in Lennik. Daarin zou een welgestelde vreemdeling verdwaald geweest zijn op Bossuit tijdens een koude winterdag. Enkele kinderen uit Sint-Martens-Lennik vonden de uitgeputte en onderkoelde man en brachten hem opnieuw op krachten. Uit dankbaarheid zou de man op de schepenbank een stichting ingeschreven hebben waarbij bepaald werd dat de schoolkinderen jaarlijks gratis brood zouden krijgen op Aswoensdag. Wat er ook van waar is, de kinderen van het Sint-Godelieve-Instituut genoten woensdag zichtbaar van hun smakelijke croissant en kenden ook flarden van de legende.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland