Gemeente Merchtem kampioen in het planten van bomen

Een competitie tegelwippen is er al geweest, maar moest er in Vlaanderen wedstrijd gehouden worden met de gemeenten om het meest bomen te planten dan zal Merchtem ongetwijfeld kort eindigen. De kaart met cijfers van de Vlaamse Rand, die door Bûûmplanters werd getoond, sprak boekdelen

Zondagvoormiddag werd op Terlinden gestart met de aanleg van het Lange Lindenbos en dat is meteen één van de grootste boomplantacties in Vlaams-Brabant dit jaar. Daarmee realiseerde het bestuur ruimschoots de ambitie om één boom per inwoner te planten!

Liefst 13.550 boompjes gaan er de komende dagen de grond in en dat gebeurt met vereende krachten. De VRT kwam mee kijken en zelfs een minister stak bomen in de putjes! Dit bos is een realisatie van de gemeente Merchtem gaat, samen met Bosgroep Vlaams-Brabant, de Bûûmplanters, het Regionaal Landschap Brabantse Kouters, en met steun van de Vlaamse overheid.

Het speelbos werd officieel geopend met speeches van Vlaams minister Ben Weyts, burgemeester Maarten Mast, schepen Toon Luypaert, Bart Nevens van Bosgroep Vlaams-Brabant, Joeri Van den Brande van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en Yoeri Bellemans van de Bûûmplanters.

De putjes waren al voorgeboord en daarna mochten alle aanwezigen meehelpen aan de plantactie. De veldkantine van de gemeente was present met koffie en soep. En dat niet alleen want ook de boeren waren van de partij, niet om te planten, maar om te protesteren tegen de stikstofwetgeving. Minister Weyts kwam hen zelfs helpen bij het planten van een symbolische knotwilg.

Schepen Toon Luypaert benadrukte nog eens dat dit speelbos een complex wordt voor alle Merchtemnaren. “Op deze groene plek komen paden, speeltoestellen en nog zoveel dingen zodat er voor elk wat wils is.” Minister Weyts: “Dit bos past in een ruimer project. Vroeger waren we al blij voor het behoud van groen in de Vlaamse Rand doch nu willen we meer. We grijpen elke opportuniteit om te vergroenen. We ambieerden 100.000 bomen extra, maar eind dit jaar zal de teller bij het dubbele aantal staan!”

Er werd gestart met het aanplanten van hoogstambomen en de komende dagen wordt met man en macht verder gewerkt. De gemeente kreeg voor dit alles tal van subsidies en het plantgoed werd aangekocht door Colruyt. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk