N-VA+ Lennik strikt Catalaanse politicus Carles Puigdemont voor tweede maal als gastspreker

Geen Theo Francken of ander nationaal kopstuk zondag op de nieuwjaarsreceptie van N-VA+ in Lennik maar wel de Catalaanse politicus Carles Puigdemont. De lokale afdeling kon de man al voor de tweede keer strikken als gastspreker dankzij goede connecties.

Bij zijn vorige bezoek aan Lennik in januari 2018 zakte de nationale en internationale pers nog massaal af om een glimp of een quote op te vangen van Carles Puigdemont. De politicus had net voordien in Cataloni√ę, een autonome gemeenschap in Spanje, na een referendum de onafhankelijkheid uitgeroepen. Maar dat werd door de Spaanse regering niet erkend en dus moest Puigdemont het land ontvluchten. In Belgi√ę vond hij toen onderdak en sindsdien blijft de Catalaan van hier politiek actief, onder meer in het Europees Parlement.

Puigdemont herinnert zich zijn eerste bezoek in Lennik zes jaar geleden nog zeer goed. ‚ÄúHet was een speciaal moment, toen nog aan het begin van mijn ballingschap. Er was toen nog heel veel onzekerheid maar de goede ontvangst hier versterkte ons zelfvertrouwen‚ÄĚ, vertelt hij na zijn uiteenzetting over de huidige toestand in Cataloni√ę.

De Catalaanse politicus kreeg naar eigen zeggen altijd veel steun van de Vlamingen en de partij N-VA. ‚ÄúIn Spanje zijn de Catalanen wel een minderheid terwijl de Vlamingen in Belgi√ę wel een meerderheid vormen. De situatie is dus verschillend maar onze strijd is wel dezelfde. We delen dezelfde waarden.‚ÄĚ

Na zes jaar en drie maanden ballingschap in Belgi√ę voelt de Catalaanse politicus zich ondertussen ook al goed thuis in ons land. ‚ÄúAls Europees parlementslid voel ik me overal in Europa wel thuis. Maar hier in Belgi√ę voel ik wel veel respect en van hieruit kan ik verder aan politiek doen. Maar het doel is wel om ooit terug te keren naar Cataloni√ę.”

Kristien Van Vaerenbergh, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in oktober kopvrouw van N-VA+, was alvast enthousiast met het nieuwe bezoek van Puigdemont. ‚ÄúPeter Luykx, kabinetsmedewerker bij Vlaams minister-president Jan Jambon, onderhoudt goede contacten met de Catalaanse politici en zo konden we Puigdemont nu al twee keer strikken op onze nieuwjaarsreceptie‚ÄĚ, vertelt ze.

En zo werd de campagne voor de komende verkiezingen ook in Lennik op gang getrapt. ‚ÄúIn juni hebben we met Kristien voor de federale verkiezingen en Lien De Slagmeulder op de Vlaamse lijst twee kandidaten. En in oktober willen we lokaal goed scoren. We zitten nu twaalf jaar in de oppositie, het is tijd om opnieuw mee beleid te voeren‚ÄĚ, sprak voorzitter Dirk De Smedt.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland