Gerestaureerde Sint-Gertrudiskapel in domein van Gaasbeek officieel ingehuldigd

Donderdagnamiddag werd de pittoreske Sint-Gertrudiskapel in het domein van Gaasbeek (Lennik) feestelijk ingehuldigd door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Vanop de balkons in de kapel bracht Vox Luminis, onder leiding van Lionel Meunier, een muzikaal programma. En na bijna een jaar werken mag de kapel er zijn: een gloednieuw laagje verf, prachtig glasraam en een gerestaureerd schilderij.

De Sint-Gertrudiskapel werd rond 1625 gebouwd door de omstreden graaf René de Renesse de Warfusée. De twee zijvleugels met trappenhuizen werden pas toegevoegd bij de achttiende-eeuwse verbouwing. De barokke kapel werd het afgelopen jaar zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde grondig gerestaureerd. Zo werd de buitenkant van het bakstenen gebouw voorzien van een ademende witte verflaag, werd de kapel voorzien van vloerverwarming en werd een beeldje in Carramarmer -klein beeldhouwwerk van een grafmonument die jarenlang tegen de voorgevel van het gebouw hing- grondig gerestaureerd. Op het hoogaltaar bevindt zich een groot schilderij waarop de heilige Gertrudis afgebeeld staat naast Maria en Jezus. Een reproductie weliswaar, want de kapel moet eerst een jaar uitdrogen om zeker te zijn dat het schilderij niet beschadigd raakt door het eventuele vocht.

Glasraam

Het gloednieuwe glasraam werd ontworpen door Antwerps kunstenaar Ben Sledsens. Zijn cirkelvormig ontwerp werd een feest van kleur met een compositie van rozen in diverse roodschakeringen op een blauwe achtergrond. Naast de Sint-Gertrudiskapel, is ook de restauratie aan de triomfboog uit 1805 afgerond. De volledige buitenoppervlakte, dak en natuurstenen elementen werden gerestaureerd. 

Het Kasteel van Gaasbeek is momenteel ook nog steeds verdorven onder stellingen en bouwmaterialen, maar die werken liggen goed op schema. Bij de heropening in 2023 zal er maar liefst 30 procent meer museale oppervlakte aanwezig zijn. Honderd jaar na het overlijden van de markiezin, die het kasteel aan de Belgische Staat schonk, zullen de poorten binnen twee jaar opnieuw openzwaaien. 

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland