Geen Pajotse Slimste Gemeente, wel frietfeestje in Lennik (+ foto's & video's)

Niet de dappere Pajotse gemeenten Lennik of Roosdaal, maar wel de Antwerpse gemeente Niel won donderdag de grote finale van het tweede seizoen van De Slimste Gemeente op VIER.

Niel toonde zich doorlopend als een hele sterke quizploeg, maar vooral Lennik maakte enkele tactische foutjes waardoor het uiteindelijk de finale miste.

Zo besliste Lennik om, in de lijstjesronde, Tom te laten opdraven voor het lijstje ‘ministers van Staat’, omdat Tom wist dat bij Roosdaal Kristof Cooreman zou gaan voor het lijstje ‘winnaars van de Tour’ en hij dat wellicht toch niet zou kunnen winnen van Cooreman.

‘Achteraf gezien had ik het lijstje ministers van Staat beter voor mij gehouden, dat lag mij wel. Maar achteraf weet je altijd beter, hé’, zegt burgemeester De Knop. ‘Ik had me voor deze quiz aan het principe gehouden dat Bénédicte en Tom de chef waren. In de politiek is dat anders, natuurlijk.’

In de finale tussen Niel en Roosdaal toonde de Nielse burgemeester De Vries zich alweer als een gedegen quizzer. Kristof Cooreman probeerde als laatste kandidaat nog de meubelen te redden voor Roosdaal, maar dat lukte net niet meer.

Burgemeester Christine Hemerijckx toonde zich een sportieve verliezer. ‘We hebben de week van ons leven beleefd, dat is ook al mooi’ stelde ze. Plus mocht ze naar huis met de troost dat Roosdaal nu wel de slimste gemeente van het Pajottenland is.

Toch frietfeestje

De finale werd in Lennik op groot scherm gevolgd in het Relaks Café op de Markt, samen met het Lennikse quizteam. Ook Kristof Cooreman van het Roosdaalse team zakte af naar de Lennikse Markt (zie foto’s onder).

Het schepencollege van Lennik had bovendien beslist om – bij wijze van afsluitende geste – na afloop van de uitzending het bekende ‘Reizend Frituurtje’ van Marc en Jessy te vragen om de opgedaagde gasten op een gratis frietje te trakteren.

Burgemeester De Knop had ook nog een cadeautje voor Bénédicte en Tom, als dank voor hun inzet tijdens de vier uitzendingen.

‘We hebben het beste van onszelf gegeven. We hebben het niet gehaald in de finale, maar we mogen niet vergeten dat we met Lennik in de andere drie uitzendingen iedereen toch naar huis speelden’, aldus De Knop.

‘Moest het mogen, ik schreef hetzelfde team onmiddellijk weer in voor volgend jaar, maar het reglement laat dat niet toe. Ze kunnen hun opvolgers wel coachen, want er komt toch ook veel tactische berekening bij kijken en die ervaring kunnen ze zeker delen.’