Erwin Vandenbergh: Bij Vercauteren wist je dat de bal zou komen en waar hij zou komen.

Erwin Vandenbergh (57) voetbalde voor Ramsel, Lierse, Anderlecht, Rijsel (FR), AA Gent en RWDM. Hij werd in zijn carrière maar liefst zes maal topschutter. In 1981 won hij de Gouden Schoen. Een jaar eerder was hij Europees topschutter geworden, de enige Belg die ooit die trofee behaalde. Op het wereldkampioenschap in Spanje maakte hij het legendarische doelpunt in de openingswedstrijd tegen wereldkampioen Argentinië. Het doelpunt verwierf eeuwige roem, ook door de ‘Goal, goal, goal!’ reactie van TV-commentator Rik De Saedeleer. Hij is de vader van voetballer Kevin Vandenbergh. Wij hadden een exclusief interview met deze goaltjesdief. OPGELET : Dit interview werd lang voor het Europees kampioenschap afgenomen.

Na je spelerscarrière ging je meteen aan de slag als voetbalcoach. Ben je vandaag nog actief in het voetbal?

Momenteel niet echt alhoewel de microbe om een rol te spelen in het voetbal er nog altijd is. Het liefst dan als spitsentrainer. Dat is een job die in veel buitenlandse ploegen bestaat maar in België niet. De clubs staan er niet echt voor open. Ik heb al met Anderlecht gepraat tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van oud-spelers. Ik zie die functie niet alleen voor de eerste ploeg maar ook in de jeugdploegen zou een spitsentrainer goed werk kunnen leveren.  Anderlecht zou ’n spitsentrainer wel goed kunnen gebruiken want ze hebben duidelijk problemen met hun aanvallers.

Kan je iemand aanleren om  een goede spits te worden?

Je moet natuurlijk de gave bezitten maar je moet er ook aan werken. Een aantal zaken (snel reageren, de juiste positie innemen, …) kan je aanscherpen. Ik kijk veel naar voetbal op TV en hou dan vooral de spitsen in het oog. Ik zie zoveel dingen waar je nog kan aan werken. Bepaalde spelers blijven op een bepaald moment ‘hangen’. Dan zou ik hen met mijn ervaring (6 maal topschutter) net dat beetje meer kunnen geven. Er zijn nog weinig echt goede spitsen in België.

In 1981 won je als Lierse speler de Gouden Schoen voor kleppers als Juan Lozano en Eric Gerets. Wat doet dat met een 17-jarige?

Ik bleef mooi met de voetjes op de grond staan. Het jaar dat ik 39 doelpunten scoorde kreeg ik geen Gouden Schoen. De Europese Gouden Schoen kreeg ik wel omdat ik de meeste doelpunten had gescoord. Ik ging er toen Fazekas en de Oostenrijker Schachner vooraf.

Op je 23ste versierde je een transfer naar het grote RSC Anderlecht. Voorzitter Constant Vanden Stock legde toen  €1,55 miljoen op tafel. Je pakte er onder meer de UEFA cup en verschillende landstitels. Hoe verliep de overstap van het kleine Lierse naar het grote Anderlecht?

De overgang van Ransel naar Lierse was ingrijpender. Van tweemaal trainen in de week ging het naar twee trainingen per dag. Bij Anderlecht was de intensiteit van de trainingen ongeveer dezelfde als in Lierse maar ik kwam er in een kern van een 20-tal spelers die elk verdienden om in het weekend te spelen. Ieder knokte dus voor zijn plaatsje maar als Europees topschutter genoot ik al van een zekere status.  Juan Lozano was een man waar ik naar op keek, de beste speler waarmee ik ooit gevoetbald heb. De begeleiding bij Anderlecht was toen al op en top professioneel.

Is Anderlecht vandaag nog steeds de club van je hart?

Ja zeker ik heb er vier geweldige jaren gekend maar ook Lierse heeft nog altijd een bijzonder plaatsje in mijn hart. Bij Anderlecht heb ik vooral nog heel veel bewondering en respect voor  Constant Vanden Stock, de beste voorzitter die ik ooit gekend heb. Hij was niet alleen een goede voorzitter maar vooral een echte voetbalkenner.

Is er vandaag een kwaliteitsprobleem in België?

Europees stellen wij niet zoveel meer voor. We kunnen in de Belgische competitie geen toppers meer houden of aantrekken. De goede spelers vertrekken naar het buitenland. In mijn tijd bleven ze bij Anderlecht: Lozano, Vercauteren, Coeck, Brylle, … dat waren stuk voor stuk toppers. Nu worden goede spelers hier opgeleid maar verlaten de club al na een paar jaar voor het grote geld in het buitenland.

Je werd 6 maal topschutter in de Belgische eerste klasse en zelfs Europees topschutter. Wat  zijn de belangrijkste eigenschappen van een goaltjesdief?

Moeilijk te zeggen. Je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Ik kreeg vaak de kritiek ‘je ziet hem niet maar als er een goal moet gemaakt worden is hij er wel’. Spitsen worden afgerekend op het aantal goals maar je moet wel een complete speler zijn. Als spits ben je afhankelijk van spelers die je aanspelen in de zone van de waarheid. Hazard is een goede speler maar zeer moeilijk om me samen te spelen als diepe spits. Hij draait en keert en je weet nooit wanneer de bal komt. Geef mij maar De Bruyne, bij hem is dat anders: hij kan een gouden voorzet geven. Ook bij Vercauteren wist je dat de bal zou komen en waar hij zou komen.

Je doelpunt tegen wereldkampioen Argentinië in Spanje is één van de bekendste goals (goal goal goal) ooit gemaakt door de Rode Duivels. Beschrijf dat moment nog eens.

De bal van Vercauteren komt van links. De bal botst wat te hoog, even denk ik aan koppen. De Argentijnse keeper komt uitgelopen maar stopt. Ik controleerde de bal met de borst en schoot overhoeks binnen. Daar kan je niet over nadenken maar ‘cool’ blijven en beslissen in een fractie van een seconde.

Aan wie heb je je gespiegeld als diepe spits?

Marco van Basten was een heel goed voorbeeld en als klein manneke had ik heel veel bewondering voor Gerd Müller.

In Mexico heb je opnieuw meegedaan in het WK.

Daar heb ik persoonlijk niet zo’n goede herinneringen aan. Ik speelde slechts één wedstrijd, tegen Mexico, en raakte gekwetst aan de knie. Ik wou naar huis maar Guy Thys vroeg even geduld. Hij dacht dat we tegen Rusland zouden verliezen en dan allemaal samen naar huis konden gaan. We wonnen en uiteindelijk werd België vierde op het WK. De beste prestatie ooit van de nationale ploeg.

Kan je de Rode Duivels van vandaag vergelijken met de ploeg in Mexico?

Vergelijken is moeilijk. Misschien hebben de spelers van vandaag meer individuele kwaliteiten maar wij stonden er als ploeg. We wilden voor mekaar knokken en onze kwaliteiten vulden mekaar aan.

Haalt Marc Wilmots het maximum uit de groep?

Moeilijke vraag. Marc Wilmots doet zeker zijn best.

Hoe schat je de kansen van de Duivels in op het EK deze zomer?

Zij denken dat ze de finale zullen spelen. Of dat realistisch is … ? (Erwin lacht) Als je zoiets zegt kun je hard op je bek gaan. Ik heb zo mijn twijfels. Tegen zogezegd ‘zwakke ploegen’ – maar die zijn er eigenlijk niet op dat niveau – is het gevaarlijk om te verliezen. Maar als De Bruyne zijn beste niveau haalt is er veel mogelijk. De combinatie De Bruyne-Benteke daar geloof ik wel in.

Tot slot nog enkele korte vraagjes:

Marc Wilmots of Michel Preud’homme?

Pas

Wie id de beste spits in onze competitie?

Moeilijke vraag. Vossen misschien maar wij hebben geen echt goede spitsen meer.

Wie is voor jou de ‘ontdekking’ van het seizoen? (ploeg en speler)

Als ploeg toch maar Oostende. Als speler Hans Vanaken (FC Brugge) maar die was eigenlijk bij Lokeren al goed.

Topartikels bij Goeiedag.be