Jean Pierre Vande Velde: Ik ben volledig bezeten van voetbal

Assenaar Jean-Pierre Vande Velde (59) ademt voetbal. Op zijn dertiende voetbalde hij bij de jeugd van Anderlecht. Hij voetbalde later ook nog voor Union, VK Ninove, Lombeek SK en CS Vorst. Als trainer is hij aan zijn twintigste club toe, waaronder niet de minste: RSC Anderlecht (beloften), Eendracht Aalst, Standard Luik (assistent trainer), OH Leuven (2x), KV Oostende, FCV Dender (2x) en nog een pak meer. ‘Ik adem voetbal, ik droom er ’s nachts van, ik ben er volledig van bezeten,’ geeft hij zelf toe.

Jij bent je voetbalcarrière begonnen bij Anderlecht?

Ik speelde er in de jeugdreeksen en werd 2 x geselecteerd voor het eerste elftal. Ik behoorde tot de generatie Ludo Couck, Hugo Broos, Jacky Munaron en Swat Van der Elst. De komst van Raymond Goethals als trainer betekende meteen een streep door mijn rekening. De Tovenaar wou enkel vedetten in zijn ploeg er was geen plaats voor jeugdig talent.

Je werd later wel twee jaar beloftentrainer bij Andelecht?

Inderdaad, wij hebben mooie dingen gedaan met de beloften. De jeugd van Anderlecht was toen al top we wonnen verschillende internationale tornooien. Ik ben dus helemaal niet verbaasd over de kwaliteit van de huidige generatie Anderlecht jongeren. De lat ligt er zeer hoog. Weet je dat er van de 600 testers dit jaar slechts 4 spelers werden toegelaten tot de nationale jeugdreeksen.

Wat is het geheim achter dit succes?

In het Brusselse zat oorspronkelijk altijd al de betere jeugd. Denk maar aan RWDM. Maar Philippe Collin – die toen nog jeugdcoördinator was bij Anderlecht – zorgde ervoor dat er voldoende geld naar de jeugdwerking ging. Hij stond als een Napoleon tussen de spelers maar hij had oog voor talent en hij had goeie scouts die dat talent wisten op te sporen. Wie ook een neus had voor jong talent was zeker Hans Croon. Anderlecht heeft vandaag opnieuw een aantal jonge talenten maar of ze het hogerop ook echt gaan maken, weet ik nog zo niet. Tegenover andere landen missen ze gestalte.

Je hebt vaak samengewerkt met Aad De Mos, is hij je leermeester?

Eerst en vooral: ik heb het voetbal altijd in mijn genen gehad. Maar Aad De Mos was een man die mij wel lag. Ik was beloftentrainer en had een goede relatie met De Mos toen trainer bij Anderlecht. Toen Aad werd bedankt voor bewezen diensten was het ook voor mij ‘game over’ bij Anderlecht. Na een tijdje ging De Mos naar PSV, hij wilde mij meenemen maar ik had geen nationaal diploma.

En De Mos als voetbal analyst?

Super, ik ben het bijna altijd met hem eens. Hij kent het spelletje en weet alles wat er op en rond het veld gebeurt. Hij heeft een gouden oog en durft het ook te zeggen. Bij De Mos is het nooit grijs maar wit of zwart, zoals bij Louis Van Gaal. Een minpuntje is dat De Mos niet altijd een makkelijke mens is.

Wat zijn de gaven die een goede trainer moet hebben?

Je moet het spel in je genen hebben, weten wat je moet doen in alle omstandigheden op en rond het veld. Ik kan met 60% zekerheid voorspellen hoe een match zal verlopen. Je hebt dat of je hebt dat niet. Ik droom erover en vreemd genoeg komen die dromen meestal nog uit ook. Ik lig daar ’s nachts heel vaak van wakker, ik pieker, ik droom … Bovendien moet je een beetje psycholoog zijn: de spelers moet je screenen op training, daar kan je al wat gesprekjes voeren. Soms moet je ook al eens een speler apart nemen én streng durven zijn. Zo durf ik tegen een speler zeggen: ‘Ik zal je opstellen maar eigenlijk verdien je het niet’

Is er voor jou dan nog iets anders buiten voetbal?

Neen, voetbal is alles voor mij. Maar ik kijk geen vijf matchen op een dag zoals Johan Boskamp. Ik ben vooral met de wedstrijden van mijn eigen ploeg bezig. Looplijnen en automatismendat is intensief trainen.

Wat zijn je mooiste momenten als trainer?

Er zijn er veel. Met SK Lombeek werd ik twee keer kampioen, ik haalde ook grote onderscheiding in de trainersschool, ik ben acht jaar bij KVK Tienen geweest waarbij we 1 keer kampioen speelden en 2 eindrondes haalden, bij OHL werden we kampioen zonder één verliesmatch, ik was tweemaal trainer van Dender. Maar OHL en Dender hebben me pijn gedaan. Vooral Dender dat ik van derde naar eerste klasse bracht.

Wie zijn de beste spelers waarmee je ooit gewerkt hebt?

Marc Degrijse (als T2 en bij de reserven), Bruno Versavel en Mbo Mpenza – een zeer groot talent maar  te weinig bezig met de sport. Er gaat veel talent verloren door gebrek aan discipline.

Hoe zie jij de competitie in eerste klasse eindigen?

Ik zie Club kampioen worden: de honger is zeer groot, Preud’homme speelt een beslissende rol en ze hebben enkele goede transfers gehaald. Maar Anderlecht wil volgend jaar ook graag weer Champions League voetballen. Het zal tussen deze 2 gaan. Verder doen Oostende, Gent, Lokeren en vooral Kortrijk het goed. Doe daar nog Standard en Genk bij en je hebt de topfavotieten voor de 6. Zulte Waregem is wat weggezakt na de leegloop aan spelers maar ik zie hen nog sterk terugkomen.  

Wie krijgt de gouden schoen?

Naast Praet zie ik enkel Rafaelov of Vasquez, verder zijn er momenteel geen grote kandidaten. Al ben ik niet overtuigd of Praet het ook in het buitenland gaat waarmaken, hij  mist gestalte.

Wie is de meest onderschatte speler in 1ste klasse?

(Aarzelt) Deschacht, wordt zelfs door zijn eigen club vaak onderschat.

Wie is de beste trainer van eerste klasse?

Ik ben geen fan van Michel Preud’homme maar hij is wel de beste trainer in onze eerste klasse. Hij heeft  overal successen gehaald. Maar ik heb ook een grote bewondering voor Besnik Hasi. Wat die man op korte tijd allemaal heeft klaargespeelt is niet gering. Maar Louis Van Gaal dat is voor mij buiten categorie.

Wat is je ultieme voetbaldroom?

Nog een keer stunten en een ploeg naar eerste klasse brengen.

Kan een club nog van derde naar eerste klimmen?

Tweede en derde liggen niet zover uit mekaar. In derde heb je ploegen als Londerzeel en vooral Deinze die vandaag een groot potentieel hebben. Als Deinze een paar gerichte spelers kan aantrekken dan zou dat kunnen lukken. Kijk maar naar KV Oostende dat ik naar tweede klasse heb gebracht.

Bij welke ploeg zou je graag nog eens trainer worden?

Eendracht Aalst (zonder enige aarzeling) maar het mag ook evengoed een ploeg uit eerste provinciale zijn met een goed project.

 

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk