John van den Brom: Mitrovic blijft niet langer dan twee jaar

In zijn interview met Goeiedag doet John van den Brom (47), trainer van Anderlecht, een paar krasse uitspraken. Nadat hij Mitrovic – de nieuwe Servische aanwinst – prijst als een jongen met een zeer groot talent voegt hij er eerlijkheidshalve aan toe dat Anderlecht zijn nieuwe goudhaantje waarschijnlijk niet langer dan twee seizoenen zal kunnen houden. Hij vermoedt dus dat het nieuwe ‘koningsduo’ Suarez-Mitrovic niet zo heel lang zal bijeenblijven.

Ook over de kansen van de Rode Duivels in Brazilië is van den Brom eerder gematigd. Hij ziet Nederland alvast hoger eindigen. Ook al bezetten onze Duivels in de Fifa-ranglijst momenteel de zesde plaats tegenover een negende plaats voor Oranje.

John van den Brom kondigt ook aan dat Anderlecht nog een spaarpotje achter de hand houdt voor januari. Vooral Assaidi (nu door Liverpool verhuurd aan Stoke City) staat hoog op het verlanglijstje. Van den Brom noemt hem “snel en technische heel sterk”.

 

Lees hieronder het hele interview

Toen John van den Brom (47) zich vorig jaar als kandidaat trainer ging voorstellen bij voorzitter Roger Vanden Stock had hij zijn mooiste pak aangetrokken. De voorzitter was in korte broek, schudde hem de hand en bekende meteen ‘Ik ken u eigenlijk niet’. John van den Brom moet er nog steeds hartelijk mee lachen als wij hem interviewen in restaurant Loanton in Affligem. Van den Brom speelde meer dan 11 jaar bij Vitesse, 2 jaar bij Ajax, 1 seizoen bij Istanbulspor en eindigde zijn spelersloopbaan bij De Graafschap. Hij speelde twee wedstrijden voor Oranje. Later was hij hoofd van de jeugdopleiding bij Ajax en coach in diverse teams uit eredivisie. In mei vorig jaar werd hij aangesteld als nieuwe coach bij Anderlecht.

Herman Van Holsbeeck zette vorig jaar alles in het werk om je naar Brussel te halen. Voor velen in België was je toen eerder onbekend. Hoe kwam men bij jou terecht?

Boelykin was 2 jaar terug op overschot bij Anderlecht en ik heb hem naar ADO gehaald waar hij  topscorer werd. Later versierde Boelykin een transfer naar Ajax. Dit was Anderlecht niet ontgaan. Toen Herman belde was ik al bij al toch zeer verrast. Later bleek dat hij mij twee jaar had gevolgd. Herman stak zijn nek uit voor mij en zei mij meteen: “jij bent onze eerste keus”. Ik kon naar de grootste club van België en heb ‘ja’ gezegd.

Met IvesJe begint aan je tweede seizoen in België. Wat onthoud je van vorig seizoen?

Natuurlijk was er de dag dat we kampioen werden. Een echt feest. Maar voor mij is het mooiste moment de dag dat we ons kwalificeerden voor de Champions League. Dit succes kwam er al een paar weken na mijn aanstelling. Het dieptepunt was de uitschakeling voor de Beker van België in Genk.

Wat denk je van het systeem van Play Offs in België?

Dat was iets helemaal nieuw voor mij. Het liep goed af voor ons ook al speelden we toen niet ons beste voetbal. Maar de apotheose was natuurlijk geweldig, een formidabele ontlading. Nu kan ik beter oordelen: als je op kop staat na de reguliere competitie, zoals Anderlecht, wordt je echt gestraft door de puntendeling. Dit is niet logisch. We zullen het dit seizoen anders aanpakken. Maar de opeenvolgende topwedstrijden zijn zeker goed voor het niveau van ons voetbal.

Mitrovic

Je zag in het tussenseizoen heel wat sterren vertrekken. Ben je tevreden met de nieuwe transfers want van het vooropgestelde lijstje bleef uiteindelijk weinig overeind.Met Bruno

Na het succes van vorige jaar hadden jongens als Mbokani en Biglia hun transfer echt wel verdiend. En de inkomende transfers zijn slechts mogelijk door de centen van de uitgaande. Maar ik ben niet met centen bezig. De namen die iedereen in de kranten kon lezen waren niet altijd correct. Mitrovic, daar zijn we al van maart-april mee bezig. Een jonge kerel met een grote toekomst. Waarschijnlijk kunnen we hem maar 2 jaar houden. Ook de andere transfers stonden op onze radar. Francis N’Sakala was ons niet bekend. Hij werd ons aangeboden en we waren meteen onder de indruk. Wie ik er wel echt heel graag had bijgehad is Assaidi (nu door Liverpool verhuurd aan Stoke City). Hij is nog jong (25) maar heeft toch al heel wat ervaring en is snel en technisch sterk. We houden nog wat achter de hand voor januari.

De voorzitter heeft het over een overgangsjaar. Ben je het daar mee eens?

Nee, ik weet wat ik wil: je moet altijd voor de titel gaan én de beker én overwinteren in de Champions League.

Klopt het dat de jeugd van Anderlecht een pak toptalenten telt?

Er is inderdaad echt veel jong talent aanwezig: Mbemba, Acheampong,Tielemans maar ook Praet en Bruno horen hier voor mij nog steeds bij. Sommigen zijn al doorgebroken maar die jongeren moeten nog verder ontwikkelen zonder te overhaasten. Het bestuur trekt dit jaar bewust de kaart van de jeugd.

Je was bij Ajax hoofd van de jeugdopleiding. Wat is het verschil met Anderlecht?

Qua jeugdopleiding zijn beide teams best te vergelijken. Ik trek de lijn van Ajax door. Maar misschien krijgen de eigen jongeren nog sneller een kans bij Ajax.

Beneliga

Was Jovanovic vorig seizoen echt het ‘enfant terrible’ bij Anderlecht?

Neen, je moet hem weten aan te pakken. Ik had echt geen problemen met hem en hij lag veel beter in de groep dan de pers liet uitschijnen. Hij heeft zijn eigen karakter natuurlijk maar daar moet een coach mee overweg kunnen. Mbokani was vaak minder evident.

Wat is het grote verschil tussen het voetbal in België en in Nederland?

Die vraag krijg ik altijd. In Nederland speelt iedereen altijd om te winnen, wie ook de tegenstander is. Dat is soms wel wat naïef. In België willen een aantal kleinere clubs vooral niet verliezen tegen de grotere.

Is een Beneliga met de beste clubs uit België en Nederland een goed idee?

Mijn persoonlijke mening: die komt nooit van de grond.

De defensie van Anderlecht lijkt zeer kwetsbaar. Had je niet graag nog wat versterking gezien en is er geen plaats meer voor Wasyl?

Die kritiek is onterecht! Er worden wel fouten gemaakt maar dat haalt niet heel onze verdediging neer. Zij zijn sterk op elkaar ingespeeld. Wasyl is einde verhaal bij ons.

Kaasfondue

Johan Boskamp zei in Extra Time dat hij Anderlecht nog nooit zo slecht had zien spelen als in de eerste helft tegen Zulte Waregem.

We hebben tegen Zulte Waregem niet goed gespeeld. Maar wat anderen zeggen, interesseert mij niet. Ik heb in de rust ingegrepen. Veel komt voort uit instelling en mentaliteit. Anderlecht moet het op dit moment hebben van het collectief. Als dit collectie top is, kunnen we iedereen aan. Als het plaatje niet klopt spelen wij een slechte wedstrijd.

De loting voor de Champions League valt relatief mee. Wat zijn jullie kansen?

Wij waren wel blij met de loting. PSG is buiten categorie maar tegen Benfica en Olympiakos kunnen we thuis punten pakken. Veel zal afhangen van de reactie van onze jongere spelers wanneer ze op het veld komen in stadions met kolkende supporters.

Wie wordt kampioen?

Anderlecht, dat zeg ik niet omdat het zo moet. Nee, ik ben daar echt van overtuigd.

Heb jij voetballende zonen?

Nee, ik heb twee dochters (18 en 21) en … ze voetballen allebei. Niet meteen in de hoogste divisie, ze doen het wel ontzettend graag. Het rare is: toen ik zelf nog actief voetbal speelde hadden ze geen enkele interesse. Maar ze hebben blijkbaar ook toekomst als coaches. Toen ik voor een dilemma stond welke speler in zou opstellen A of B, kozen ze allebei voor B terwijl ik een voorkeur had voor A. Ik volgde mijn dochters en B scoorde ook nog een beslissend doelpunt.

Wat zijn de eigenschappen van een goede trainer?

Je moet zeker een goede mensenkennis hebben. Het is als een manager in een bedrijf je moet mensen kunnen motiveren en beter maken. Uiteraard moet je ook iets van het spelletje kennen.

Een laatste vraagje: frietjes of kaasfondue?

Ik heb echt nog nooit kaasfondue gegeten en … Belgische frietjes zijn altijd lekker, zeker hier in de Loanton.

Topartikels bij Goeiedag.be