Herne zal modderstromen voortaan digitaal kunnen monitoren

De laatste jaren kampt Herne bij hevige regenval met wateroverlast en modderstromen, die van hoger gelegen gebieden de gemeente in vloeien of worden veroorzaakt door het overlopen van waterloop de Mark. Het meest recente voorval was in de zomer van 2021, waarbij tientallen huizen en straten onder water stonden. Een gekend probleem in de gemeente, en ook de straten zijn gekend. Zo krijgen huizen langs onder meer de Edingsesteenweg, Stationsstraat, Grotestraat en Weverstraat steeds te kampen met wateroverlast, waarbij het vaak langs achter binnenkomt en langs de voordeur weer buiten stroomt. “De provincie had ons het initiatief voorgelegd van de Modderstroom Monitoring om die problemen te kunnen verhelpen”, aldus Poelaert. “We vroegen ook al advies aan de provincie over hoe we die woningen kunnen beschermen, maar daar wachten we nog steeds op. De Modderstroom Monitoring is wel écht op onze maat geschreven, want meten is weten, zeggen ze altijd. We gaan met die tool veel beter kunnen voorspellen waar, wanneer en hoe modderstromen zich potentieel zullen voordoen en waar we duurzame oplossingen kunnen voorzien.”

Nieuw overloopgebied

Concreet zal de monitoring tot stand komen via sensoren waarbij de sensordata real-time ingelezen wordt op een centraal dataplatform, waarna analyses uitgevoerd worden om voorspellingen, alarmering en visualisatie in dashboards zichtbaar te maken. Daaruit zal de gemeente kunnen opmaken of de reeds genomen maatregelen volstaan en waar er eventueel nieuwe maatregelen genomen moeten worden. “De voorbije jaren is er al een nieuw overloopgebied bijgekomen langs de Stationsstraat”, aldus Poelaert nog. “De komende jaren komen er nog twee bij, stroomopwaarts van Herne naar Edingen. Zo zal de capaciteit voor de opvang verdrievoudigd worden van 150.000 naar 450.000 kubieke meter. De budgetten zijn vrijgemaakt om dat tegen 2024 uit te voeren.”

De kruising van de Edingsesteenweg en Geraardsbergsesteenweg – aan De Patriot – zal vanaf volgend jaar bovendien ook worden uitgerust met onder meer een houthakseldam om de wateroverlast te beperken.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland