Proefproject om sluikstorten rond glasbollen te voorkomen werpt vruchten af

Intercommunale Intradura heeft samen met Mooimakers een project uitgewerkt om sluikstorten rond glasbollen te voorkomen. Hiervoor worden op verschillende locaties andere opstellingen uitgetest, onder meer in de J. Deschampsstraat in Grimbergen. Het project lijkt aan te slaan.

De opstelling wordt versterkt doordat er verschillende buurtbewoners betrokken zijn bij het hele gebeuren, waaronder de school de Negensprong, het buurthuis ’t Motje en enkele vrijwilligers.

De jongeren uit de buurt brachten ideeën aan en staken zelf de handen uit de mouwen. Tijdens de wekelijkse activiteiten van Buurthuis ’t Motje werd de stoep rond de glasbol ingekleurd in thema ‘natuur’. “Op deze manier geven we op een artistieke wijze de boodschap mee dat je zorg voor het milieu moet dragen”, zegt Mohamed, vormingswerker bij buurthuis ’t Motje.

Daarnaast werd er een boekenruilbib geïnstalleerd naast de glasbol om de buurt op te fleuren en devsociale controle te verhogen. Hiervoor doet Intradura beroep op enkele vrijwilligers. Zij helpen bij net houden van de glasbol en mee een oogje in het zeil te houden. “Op die manier kunnen we heel kort op de bal spelen en zorgen we steeds voor een nette omgeving van de glasbol”, legt ‘glaspeter’ Bart Bauwens uit. “We zijn met een viertal vrijwilligers waardoor we een sterk signaal aan de omliggende bewoners afgeven.”

Ook de school De Negensprong is erg betrokken binnen het project. Samen met de leerlingen ontwierpen ze affiches omtrent het juiste gebruik van de glascontainer en die werden ook op de locatie aangebracht.

Deze toepassingen hebben intussen hun dienst al bewezen. “Het sluikstorten rond deze glasbol is de voorbije weken sterk gedaald. Wij blijven de vinger aan de pols houden in de hoop dat dit project ook op lange termijn zijn vruchten zal afwerpen”, zegt Frieda Van Roy van Intradura.

Het proefproject maakt deel uit van een groter project om sluikstorten bij glasbollen te voorkomen. Binnen dit project werden een aantal sites geselecteerd om er telkens een andere opstelling uit te testen. Het gaat om verschillende locaties: zowel glasbollen gelegen aan een steenweg, maar evengoed een glasbol in een dorpskern. Op deze manier kan getest worden welke maatregel of opstelling het meeste effect heeft en in de toekomst eventueel op meer plaatsen kan worden toegepast.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise