Van zedenfeiten verdachte pater voorwaardelijk vrij

 

 

De pater van de abdij van Grimbergen die vorige maand werd opgepakt op verdenking van zedenfeiten is voorwaardelijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Dat wordt ook bevestigd door het parket dat echter verder geen commentaar kwijt wil.

Agenten en speurders vielen begin mei de abdij van Grimbergen op het Kerkplein binnen. Ze namen de 38-jarige pater K.M. mee. Ook zijn computer werd in beslag genomen. Speurders zouden er kinderporno op teruggevonden hebben. Het parket bevestigde dat de man aangehouden werd op verdenking van zedenfeiten.

Het nieuws over zijn aanhouding sloeg in als een bom bij de Norbertijnen in de Grimbergse abdij. “We zijn allemaal geschokt dat onze broeder opgepakt werd door de politie”, reageerde abt Erik De Sutter. “Dit voorval raakt ons allemaal heel diep.” De abdij besliste na zijn aanhouding om de priester preventief uit al zijn pastorale taken te ontzetten.

Gisteren raakte bekend dat de man op 21 juni werd vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Dat wil niet zeggen dat K.M. vrijgepleit is van schuld. Het betekent vooral dat de onderzoeksrechter niet vreest dat de man zou vluchten of het onderzoek nog kan belemmeren.

“Voor ons is het afwachten”, zegt Leo De Bock, woordvoerder van de abt. “We hebben geen inzage in het dossier en kunnen er dus weinig over zeggen. We weten enkel dat hij gerechtelijk wordt opgevolgd en dat er stappen gezet voor een therapeutische behandeling. De pater verblijft momenteel niet in de abdij. Dat is voor ons geen optie zolang er geen gerechtelijke uitspraak is.”

De Sutter liet er bij zijn aanhouding echter geen twijfel over bestaan dat er zou worden opgetreden als de feiten bewezen werden. “In verband met seksueel overschrijdend gedrag hanteren we nultolerantie. We zullen de feiten – als ze bewezen worden – dan ook veroordelen en dan zullen we meteen de gepaste maatregelen tegenover onze broeder nemen. Al is iedereen nog steeds onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise