Twee slechtvalkjes geboren op basiliektoren

Heuglijk nieuws vanop de toren van de Grimbergse basiliek: er zijn op 24 uur tijd al twee slechtvalkjes uit het ei gekomen. Sinds vorige maand is het koppel slechtvalken er aan het broeden op vier eitjes. De spanning nam de voorbije dagen toe.

“Normaal is de broeddtijd 32 dagen”, zegt pastoor Johan Goossens. “We dachten dat ze op 18 maart beginnen broeden zijn maar waarschijnlijk zijn ze pas echt gestart toen alle vier eitjes er lagen.”

Het is volgens pastoor Johan de eerste keer dat er jonge slechtvalkjes op de basiliektoren zijn. “Voor zover ik weet toch of het moet al heel lang geleden zijn. Ik hoopte er al verschillende jaren op maar ofwel klikte het niet tussen het mannetje en het vrouwtje ofwel maakten twee vrouwtjes voortdurend ruzie.”

Maar nu is het dus toch zover en ook de komende dagen worden nog spannend. “We gaan ervan uit dat de andere eitjes nog deze week uitkomen. Hopelijk gaat alles goed.”

Pastoor Johan houdt ook woord en wil de geboorte van de jonge valkjes extra luister bijzetten. “Zondag na de mis zullen we aan de kerk suikerbonen uitdelen. We gaan de mensen laten meevieren”, lacht hij. “Het is dan nog net de Vormsel-viering dus het zal dan nog wat drukker zijn dan anders.” De viering zal gedaan zijn rond half twaalf. Je kan het wel en wee van de slechtvalkjes volgen via een televisie naast de kerk of via de Facebookpagina ‘Slechtvalk (Falco peregrinus) in Grimbergen’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise