Geflitst in Amsterdam maar op werk in Brussel

Meisenaar Patrick Petit heeft voor de tweede keer op een jaar tijd een gepeperde flitsboete (285 euro) gekregen vanuit Nederland. De man zat echter op dat moment gewoon op zijn werk in Brussel.

“Volgens het incassobureau zijn hun foto’s klaar en duidelijk. Maar hoe ze dan bij mij terechtkomen weet ik niet. Ik rij nochtans met een gepersonaliseerde nummerplaat met slechts één letter…” Patrick is het grondig beu dat hij nu weer zijn onschuld moet bewijzen. “Ik ga hen een factuur opsturen voor het verdoen van mijn tijd.”

Patrick Petit uit Meise kreeg onlangs een fikse boete van 285 euro in de bus. “Volgens een incassobureau uit Nederland werd ik op 2 april geflitst op een trajectcontrole bij Amsterdam aan 135 km/u ipv de toegestane 100 km/u”, legt de man uit. “Die dag was ik echter gewoon op mijn werk in Brussel…”

Een vreemd verhaal dat nog vreemder wordt als je weet dat hetzelfde Patrick een goed jaar geleden ook al eens is overkomen.

“De eerste keer was ik zogezegd ergens in Zeeuws-Vlaanderen geflitst. De boete bedroeg toen 140 euro. Ik heb toen naast bewijsmateriaal dat ik op mijn werk was zelf een foto opgestuurd van mijn eigen nummerplaat. Een paar maand later kreeg ik dan bericht dat de boete geseponeerd was.”

Deze keer werd Patrick zogezegd geflitst op een trajectcontrole in Amsterdam. “Goed 40 minuten voor ik beginnen werken ben hier in Brussel… Aan de hand van mijn elektronische badge en bevestiging van mijn diensthoofd ga ik ook nu weer mijn onschuld moeten bewijzen. Het gaat zelfs zo ver dat ik ook de camerabeelden van de inrit van mijn werk moet opvragen. Het bewijs dat ik in België was volstaat namelijk niet, mijn auto kon namelijk wel in Amsterdam geweest zijn. Alsof een mens niets anders te doen heeft… Ik ga hen dan ook een factuur opsturen voor het verdoen van mijn tijd. ”

“Het begint mij namelijk echt te storen dat dit blijkbaar frequent gebeurd. En als je je onschuld niet kan bewijzen – wat zomaar zou kunnen – moet je dus gewoon die som betalen. Dat kan toch allemaal zomaar niet.”

Volgens Cjib, het incassobureau, zijn hun foto’s klaar en duidelijk. “Maar hoe ze dan bij mij terechtkomen weet ik niet. Ik ben nooit in Amsterdam geweest. Ik kom daar gewoon niet. Ik rij met een gepersonaliseerde nummerplaat met slechts één letter, met name de ‘B’. Hebben ze die verward met de ‘B’ van België? Zo moeilijk kan het toch niet zijn om te lezen? De foto opvragen blijkt dan weer ontzettend moeilijk… “

Fraude met de nummerplaat lijkt de meest voor de hand liggende optie maar daar gelooft Petit in dit geval niet in. “Ik denk niet dat iemand met valse gepersonaliseerde platen zal rijden omdat er veel controles zijn op deze nummerplaten in het buitenland. “

Volgens politiecommissaris Freddy Van Heymbeeck van de zone KLM lijkt het echter toch de meest logische piste. “De man kan best toch aangegeven dat iemand gebruik maakt van zijn nummerplaat. Het is niet omdat er streng op wordt gecontroleerd dat niemand tussen de mazen van het net kan glippen. Stelen of kopiëren van nummerplaten gebeurt in Nederland evenzeer als in België. We hebben alleszins geen weet van andere dergelijke gevallen in onze zone.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise