Ereburgemeester Jef Valkeniers in de val gelokt door phishers en wil nu iedereen waarschuwen.

Oud-burgemeester van Dilbeek Jef Valkeniers (90) wil iedereen waarschuwen voor phishing via valse online fanclubs. Als grote fan van Duitse schlagerzangeres Helene Fischer, is hij online lid van verschillende fanclubs. Maar achter de schermen van enkele clubs zaten mensen met verkeerde bedoelingen. 

Volgens cijfers van Febelfin hebben criminelen bijna 40 miljoen euro buit gemaakt via phishing in 2022. Sinds de coronapandemie zien we een grote stijging in het aantal gevallen waarbij iemand aan phishing probeert te doen.

Ook ereburgemeester van Dilbeek Jef Valkeniers (90) heeft 1.500 euro zien verdwijnen door online oplichters. 

Valkeniers is grote fan van Duitse schlagerzangeres Helene Fischer. Daarom is hij op Facebook en Whatsapp lid van online fanclubs. Maar de mensen achter deze fanclubs zijn niet allemaal mensen met goed bedoelingen. Dat heeft hij zelf ondervonden. Eerst heeft hij 500 euro betaald om lid te worden van een fanclub. “Ze boden mij een ‘VIP-management-ticket’ van 1.500 aan waarmee ik een plek zou krijgen op de eerste rij op een concert, een avondmaal met Fischer kreeg en een kamer is een chic hotel. Maar ik heb dat ticket nog steeds niet”, vertelt Valkeniers die nu beseft heeft dat het oplichting was.

Tot op heden discussieert Valkeniers met verschillende accounts die zich voordoen als Helena Fischer. Zo kreeg hij al nummers uit de Verenigde Staten, Nigeria en Litouwen dat zogezegd het privé-nummer van de zangeres zouden zijn. Maar hiervoor valt hij niet: “Waarom zou zij een nummer uit Nigeria of Amerika hebben? Dat vraag ik dan via chat, maar zij negeren die vraag en vragen dan opnieuw voor geld”. Eén van deze accounts wil bijvoorbeeld ook dat hij een cadeaubon van STEAM koopt om te kunnen videobellen op Whatsapp. Hier gaat Valkeniers niet op in, want hij weet dat dat niet nodig is. “Eén account stuurde mij ook een foto door die leek op Fischer. Ik zei dan ‘dat is niet Helene’ en toen werd de foto verwijderd. Dan weet je dat je moet oppassen”.

“Ik wil mensen waarschuwen voor deze online fanclubs, voor eender welke artiest want daar zitten hackers achter. Die doen zich heel aardig voor. Tegenwoordig heb je ook zo online die single vrouwen die geld van je willen, dat is ook gevaarlijk”, zegt Valkeniers.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland