Negen leerlingen van Don Bosco trokken op inleefreis naar Madagaskar

Tijdens de paasvakantie trokken negen leerlingen (Léa, Pearl, David, Samuel, Noa, Morgane, Emma, Jade en Lize) met drie begeleidende leerkrachten (Michaël, Joke en Anja) naar Madagaskar, meer bepaald naar Ivato, Majunga en Antananarivo om het scholenbandproject verder vorm te geven.

Het werden twee weken van totaal uiteenlopende indrukken: de ‘hoop’ en het ‘licht’ die de hartelijke Salesiaanse zusters brengen bij de kinderen, de harde realiteit van mensen in schrijnende armoede die in hutten of op afvalbergen leven, jongeren die geen toekomst en nog minder rechten hebben, de pracht van de verrassende natuur, de hartverwarmende vriendschapsbanden, de gezamenlijke excursies, de ‘aanwezigheid’ van Don Bosco en de Salesianen die door hun werking kinderen letterlijk van straat houden, vergelijken van pedagogische aanpak en schoolmateriaal, krokodillen en lemuren van dichtbij bewonderen, proeven van de plaatselijke specialiteiten en het confronterende gegeven van corruptie door bepaalde werkgevers en ambtenaren.

Het was ook opgaan in de kleurrijke drukte van de markt, vertwijfelen bij de ‘traagheid’ van de zandwegen vol ‘kraters’, de geur van benzine en rottend afval verduren in de stad, de warmte tussen 1.400 mensen tijdens een vier uur durende wake doorstaan, de lotus- en andere bloemen bewonderen die de randen van plantages kleur geven en de zébu’s. “Bovenal is een dankbare groep teruggekeerd die kan terugblikken op een onvergetelijke, tekenende ervaring”, klinkt het bij Don Bosco. “Deze wordt nu verwerkt door de leerlingen binnen bepaalde thema’s en gedeeld met de medewerkers van Via-Don Bosco om te bekijken hoe de scholenband verder vorm gegeven kan worden.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland