Moslimgemeenschap organiseerde opruimactie op nieuwjaarsdag

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een wereldwijde gemeenschap die in 1889 in India opgericht werd. In België werd de gemeenschap in 1982 opgericht met de hoofdzetel in Dilbeek. Tot op heden zijn er al 15 vestigingen met 2.000 leden over heel België. De jeugdorganisatie van die gemeenschap organiseert jaarlijks een opruimactie op 1 januari verspreid over 16 gemeenten samen met meer dan 400 vrijwilligers. Al voor het 16de jaar op rij kwamen een twintigtal vrijwilligers op 1 januari om 6.30 uur samen in de Moskee op de Brusselstraat in Groot-Bijgaarden. Na de gebeden was het tijd om verschillende Dilbeekse straten op te ruimen.

Religieuze verantwoordelijkheid

Tuseef Ahmed, de nationale voorzitter van de jeugdorganisatie, vindt dit slechts een kleine stap om ervoor te zorgen dat alle inwoners de verantwoordelijkheid nemen om ons land schoon te houden. “We organiseren deze actie om de leer van de islam te volgen waarbij reinheid en schoonheid een belangrijk deel uitmaken van het geloof”, vertelt hij. “We beschouwen dit als een religieuze verantwoordelijkheid om loyaliteit aan het land te behouden door een positieve bijdrage aan de samenleving te leveren. Dit zal de moslims niet alleen in staat stellen om hun plichten als burgers te vervullen, het zou ook moeten bijdragen tot een grotere waardering van de ware leer van de islam onder de plaatselijke bevolking. We willen in harmonie te leven met anderen zonder enige vorm van discriminatie. Als moslims worden ons immers geleerd dat het bijdragen en zorgen voor de maatschappij deel is van ons geloof.”

De actie kreeg op sociale media veel positieve aandacht, en ook burgemeester Willy Segers (N-VA) was aanwezig bij de start van actie. “Het is een prachtige actie dat zich jaarlijks herhaald in onze gemeente op nieuwjaarsdag”, zegt hij. “Ze proberen zo het jaar mooi en proper te beginnen. Ze zijn zondag vertrokken aan het gemeentehuis en hebben zo hun weg verder gezet via verschillende andere deelgemeenten. Ze zullen op die manier wel tientallen straten opnieuw proper gemaakt hebben. Het is al de 16de keer dat ze dit met hun jongeren organiseren en dat kunnen wij enkel aanmoedigen, want ook de ideologie achter hun actie strookt volledig met de onze.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland