Hogeschool Odisee zet speciale buddy’s in om eerstejaars wegwijs te maken

Nieuwe studenten aan een hogeschool hebben het niet altijd makkelijk om meteen hun weg te vinden. Of om hun vragen te stellen waar ze mee zitten, vaak nog vóór het academiejaar start. Daarom zet hogeschool Odisee vanaf deze week de Odibuddy’s in: geëngageerde tweede- en derdejaarsstudenten die hun nieuwe collega’s graag op weg willen helpen en wegwijs maken.

Stress wegnemen

Volgende maandag start het nieuwe academiejaar. En op dit moment krijgen eerstejaarsstudenten – gelukkig niét virtueel – al hun eerste kennismaking met de nieuwe wereld van de hogeschool, op de onthaaldagen. Natuurlijk hebben ze vaak nog vragen en voelen ze zich onzeker; de overstap vanuit het secundair onderwijs is niet altijd eenvoudig. Daarom zet hogeschool Odisee Odibuddy’s in: tweede- en derdejaarsstudenten die klaarstaan om de eerstejaars te helpen. 

“Studenten zitten vaak al voor de start van het academiejaar met een heleboel vragen waar ze graag een antwoord op willen weten. We zetten daarom onze Odibuddy’s in om die vragen te beantwoorden nog vóór het academiejaar is begonnen. Zo zal de overstap van het secundair onderwijs naar het hoger hopelijk ook kleiner worden. Want op school hadden ze meestal wel iemand waarop ze konden terugvallen, maar in het hoger onderwijs is dat niet altijd evident. Vandaar de buddy’s dus. Hopelijk kunnen die nieuwe studenten dan al met iets minder stress aan hun hogeschoolcarrière beginnen, legt Robbe Van Leemput uit, student Verpleegkunde en projectleider van Odibuddy.

Odibuddy’s zelf ook ondersteund

De Odibuddy’s zelf zullen ook uit verschillende hoeken hulp krijgen. “Ondertussen hebben al meer dan 90 studenten zich opgegeven voor het academiejaar dat maandag 20 september start. De meerderheid daarvan zijn vrouwen en ze studeren voornamelijk op campus Brussel en Sint-Niklaas. Die studenten zullen er niet alleen voorstaan: ze kunnen rekenen op de steun van STUVO, de dienst studentenvoorzieningen van Odisee en KU Leuven. Daar kunnen de buddy’s zelf terecht met vragen over mentaal welzijn of wanneer de gesprekken met de studenten te zwaar worden. Buddy’s die vragen krijgen over inschrijvingsformaliteiten of attesten, kunnen dan weer aankloppen bij de dienst Studentenadministratie van de hogeschool”, laat Van Leemput nog weten.

Ingrid Reniers, het diensthoofd van de Studentenadministratie, ziet daarin meteen een mooie win-win. “Nieuwe studenten hebben soms vragen die ze niet zo snel zullen stellen aan de medewerkers van de studentenadministratie. En dus blijven ze ermee zitten. Met dit initiatief kan de student op een laagdrempelige manier al zijn of haar vragen stellen, wat ook voordelen heeft voor onze dienst. Mijn collega’s en ik ondersteunen de buddy’s dan ook met veel plezier“.

Ontstaan uit mentaal-welzijnproject

Het Odibuddy-project zag trouwens het licht al in november 2020. Toen startte de Studentenraad van Odisee het project op naar aanleiding van de toenemende vraag van studenten die het moeilijk hadden met de impact van de coronacrisis op hun (studenten)leven. Vandaag wordt, na het succes van vorig jaar, het buddyproject uitgebreid naar de (internationale) eerstejaarsstudenten.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland