Programma autovrije zondag Asse

Sinds 2003 organiseert het gemeentebestuur jaarlijks tijdens het derde weekend van september een autovrije zondag. Dit jaar vindt dit evenement plaats op zondag 19 september. Er geldt wel mondmaskerplicht en je dient het circulatieplan te volgen.

Het openbaar vervoer en de fiets staan deze dag centraal. Op sociaal vlak is autovrije zondag bedoeld als een straatfeest waar de straat voor één dag wordt ‘opengegooid’ voor sport en spel, voor communicatie en ontmoeting. Zo organiseert het bestuur een grote rommelmarkt in het centrum van Asse. Hiervoor wordt een verkeersvrije zone ingesteld. De straat heeft immers ook andere functies dan louter een traject voor de auto te zijn.

De inschrijvingen voor de rommelmarkt zijn afgesloten. Alle plaatsjes zijn ingenomen. 

Verkeersvrij

In Asse zijn volgende straten van 09.00 tot 19.00 uur verkeersvrij: Nerviërsstraat, Kalkoven, Steenweg, Nieuwstraat, Kerkplein, Kerkstraat, Kattestraat, De Vironstraat, Weversstraat en Stationsstraat. In Mollem is de Kasteelstraat tussen Kezeweide en Kloosterbeek verkeersvrij van 10.00 tot 19.00 uur. In Zellik is de Noorderlaan van 10.00 tot 19.00 uur verkeersvrij.

Omleidingen De Lijn

De bussen van De Lijn worden omgeleid langs de rondweg en Huinegem. Hierdoor worden de haltes aan het station verplaatst naar de rondweg t.h.v. de verkeerslichten. De haltes aan gemeentehuis, Belvédère, Kalkoven en Nerviërsstraat worden afgeschaft. De dichtstbijzijnde haltes zijn de haltes aan Huinegem, Bloklaan en Wijndruif.

Koop en geniet lokaal

Tijdens autovrije zondag wil het gemeentebestuur ook de ondernemers in het daglicht plaatsen. Zo krijgen 38 Assesse ondernemers een plaats langs het parcours. Je geniet van een zeer verscheiden aanbod aan producten (van schoenen en kleding tot boeken en tweedehandsspullen), maar ook van lekkere hapjes en drankjes.

Tussen de kraampjes kan je zowel handelaars vinden die hun winkel in het centrum hebben, maar ook ondernemers van buiten het centrum krijgen de kans om met hun aanbod te verrassen. Wie weet ontdek je wel nieuwe leuke lokale adresjes om je boodschappen in de toekomst te doen.

Daarnaast is de autovrije zondag natuurlijk ook het moment om te genieten op een van de vele terrassen in de zon. Kortom, onze lokale ondernemers staan paraat om jou met open armen te ontvangen.

Rommelmarkt

Van 14.00 tot 18.00 uur

Fiets- of wandeltocht

Kom op 19 september naar de autovrije dag en beleef een nieuwe fiets- en wandelroute doorheen het centrum van Asse. De route loopt over 8 km. Het is een tochtje dat je alleen, met vrienden of met de hele familie kan maken.

Je fietst of wandelt langs enkele nieuwe en bestaande fietsstraten en maakt kennis met een woonerf, de nieuwe parkeergeleiding en het fietsregistratiesysteem in de scholen, waarbij kinderen gestimuleerd worden om naar school te stappen of trappen. Maar ook grotere projecten met impact op onze mobiliteit en omgeving, zoals de rondweg, een Hoppinpunt en de totale herinrichting van Muurveld, Hofveld en de Bloklaan worden langs de route in de kijker gezet.

Het start- en eindpunt liggen op het plein voor het Oud Gasthuis, maar je kan gerust starten of stoppen op een door jou gekozen punt.

Stuur jouw postkaartgroetjes uit Asse naar vrienden of plaats ze online. En als je de route volledig fietst of stapt en je ons de slogan kan influisteren, ontvang je een leuke beloning.

Straatanimatie

Streetband Joeng en Aat

Met de slagzin ‘Muziek op maat? Joeng en aat!’ schuimt streetband ‘Joeng en Aat’ markten, kermissen, straatfeesten, … af en zorgt ter plekke voor meezingers, verzoeknummers en Dua Lipa.

DDF Crew

Met hun acrobatische touwspringacts (Double Dutch) traden ze al op in meer dan 35 landen, in internationale tv-programma’s en tijdens het jaarlijkse gala van het Russische Staatscircus Rosgoscirk. Zelfs in Japan – waar double dutch zeer populair is – liet het kwartet de monden openvallen met hun wervelende touwen en acrobatische stunts.

DDF Crew, de drie broers Ben, Loïc en Simon Mahy en Andy Van Beneden, raakte bekend door haar deelname aan Holland’s Got Talent in 2012. ‘De Belgen’ wonnen de wedstrijd ook. Hier brengen ze hun ‘streetshow’: choreografieën waarbij ook kinderen en volwassenen uitgenodigd worden om mee te komen springen.

Ami-6 

Een Citroën met een flinke dosis positivisme danst, flirt en vliegt over straat.
Ami-6 is een auto met een eigenwijze persoonlijkheid die speelt met het publiek, verrast en verwondering schept.

Scubabianchi

Een autobianchi omgetoverd tot rijdend aquarium gevuld met goudvissen en een man, die niet te vertrouwen is … en heel lang zijn adem kan inhouden. Probeer dit vooral NIET zelf thuis!

Gemeenteplein: sport- en jeugddorp

Op het gemeenteplein verrijst een heus sport- en jeugddorp. Basket (3×3), hockey, poolfoot, pannakooi, laag touwenparcours en een evenwichtsparcours voor de kleuters. Kom zeker met je eigen step of fiets en doe het fiets/step-parcours.

Van 12.00 tot 18.00 uur

In en rond de Zwartzusterkapel

Open teken- en schilderatelier én karaoke

De Kunstenacademie zal in en rond de zwartzusterkapelzorgen voor artistieke interactie. Dat we ons net op die plek laten zien en horen is geen toeval, want naast de kapel zal binnen enige tijd onze nieuwe stek verrijzen. In het open teken- en schilderatelier kan je mee aan de slag of bewonder je het werk van onze leerlingen. Kinderen kunnen bij de leerkrachten beeldatelier terecht voor een hippe en gepersonaliseerde button om op te spelden. De afdeling jazz-pop-rock zorgt voor een livekaraoke. Luisteren kan altijd, maar nog fijner is het om zelf mee te zingen of te spelen! Daarnaast krijg je ook info over de verschillende opleidingen die je aan de Kunstenacademie kan volgen. Inschrijven kan nog tot eind september!

Tuin van het Cultuurcentrum

Time Play

Om 14.00 en om 16.00 uur

Time Play (5+) is een locatievoorstelling waar 2 dansers pingpongen met elkaar via beweging en woorden. Er zal gespeeld worden met het publiek, de muziek en de ruimte. Time Play verrast je telkens opnieuw, houdt jou alert en geeft je vooral zin om te bewegen.

Spring, stop, hoog, wow!

Kijk en beweeg mee met deze interactieve en coronaveilige voorstelling.

Na de voorstelling kunnen jong en oud samen (in hun bubbel) aan de slag met opdrachten rond de voorstelling via banners die in de speelruimte terug te vinden zijn.

Plein Oud Gasthuis

Boekenverkoop

Van 14.00 tot 18.00 uur

Tijdens autovrije zondag boeken ontlenen kan niet, er kopen wel. Want de bib houdt een grote boekenverkoop op het plein aan het Oud Gasthuis. Zo geven we de afgevoerde boeken graag een tweede leven. Voor amper 0,50 euro neem je een (jeugd-)boek mee naar huis, voor een tijdschrift betaal je 0,10 euro. De opbrengst van de boekenverkoop gaat integraal naar De Warmste Week.

Verkoopstand UiTPAS

Van 14.00 tot 18.00 uur

Heb je nog geen UiTPAS, dan kan je op de Autovrije zondag een pas aankopen. Elke bezoeker met een UiTPAS, kan die dag ook 1 punt sparen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk